I februari 2009 misshandlade R&B-artisten Chris Brown sin dåvarande flickvän, popstjärnan Rihanna, i en bil efter ett bråk i centrala Los Angeles. Bilderna på Rihannas ansikte spreds snabbt över sociala medier och inom kort kände världen till brottet.

Falsk Chris Brown-affisch ”gör reklam” för hans konsert i Globen.
Brown dömdes i rätten till fem års villkorlig dom och fjortonhundra timmar samhällstjänst. Han släppte också en ursäktande video där han försökte förklara sitt uppförande, men få har glömt den uppmärksammade misshandeln.

På måndag uppträder Chris Brown i Globen. Marknadsföringen har varit intensiv med reklam i centrala Stockholm. För några veckor sedan började affischerna inför konserten rivas ned. Kort därefter spreds alternativa ”gerillaaffischer” med en bild på den misshandlade Rihanna istället för Brown. I övrigt är reklamaffischen oförändrad; samma datum, samma sponsorer, samma arrangör .

Chris Browns världsturné Carpe diem är omdiskuterad även i andra länder. Hiphoparna i The Original Rudeboys skulle vara förband på Irland den 3 december men drog sig snabbt ur då man inte vill associeras med den misshandelsdömda artisten.

I Sverige är hiphop-gruppen Panetoz förband, och allt pekar på att man kommer att öppna spelningen som planerat. Arrangören Stureplansgruppen ångrar inte bokningen av Chris Brown.

–Musiken är bra och vi har inte omvärderat Chris Brown som artist på grund av de här gerillaaffischerna. Vi står inte bakom hans tidigare handlingar, och tycker inte det är okej med misshandel, utan fokuserar enkom på den artist han är, säger Mikael Tillman, ansvarig för artistbokning på Stureplansgruppen.

Har gerillaaffischeringen påverkat försäljningen?

–Vi har sålt cirka 8500 av 10000 biljetter, så det är alltså inte slutsålt än. Jag kan inte säga att jag märkt av någonting negativt på grund av de där affischerna, men jag vet inte om försäljningen skulle ha ökat ytterligare utan affischerna.

SvD har beslutat att inte recensera Chris Browns konsert. Det är dock inget principiellt beslut.

–Nej, det är inte ”prejudicerande” eller något som innebär att vi aldrig ska skriva om dömda personer. Men det pågår en debatt om just Chris Brown, med märkning av hans skivor, fejkade affischer och avhopp från konserter, säger SvD:s kulturchef Martin Jönsson.

–I det sammanhanget valde vår krönikör att lyfta detta till en större fråga om våld mot kvinnor. Det var en viktig krönika, som jag vill ge mitt stöd till och se till att den uppmärksammas så mycket som möjligt.


LÄS MER: Kristin Lundell: Bojkotta Chris Brown