q Fråga & Svar Jan Emanuel JohanssonJan Emanuel Johansson, s-politiker i Norrtälje kommun, blev "Årets Robinson" och vinnare av en halv miljon kronor.
Vad ska du göra med pengarna?
- Jag driver en utbildning för ungdomar med sociala problem. En hel del av pengarna ska gå dit och Förbundet Djurens rätt ska få sitt. Där finns engagerade människor vars arbete jag vill stödja.
Varför blev du socialdemokrat?
- Om man ser historiskt på vilken politisk kraft som gjort mest för att lösa samhällsproblemen så är det socialdemokratin. Varje gång vi har suttit vid makten har det gått bra för Sverige, varje gång borgarna gjort det har det gått uselt. Det kan man se i konkreta siffror.
Du driver en personvalskampanj för att komma in i riksdagen efter den kommande valrörelsen. Är en Robinson-vinnare verkligen trovärdig som riksdagspolitiker?
- Javisst. Nu har folk sett mina sämsta sidor och om folk kan stå ut med mig smutsig och hungrig på en öde ö borde de rimligen kunna stå ut med mig i riksdagen också. Jag tycker att politiker ska finnas där människorna finns. Det är bara bra att vi syns i olika sammanhang, man ska inte distansera sig från väljarna. Kolla gärna in min hemsida: www.janemanuel.nuVarför tror du så många människor engagerar sig i Robinson?
- Det har jag själv funderat på och jag har faktiskt ingen aning om varför det är så. Jesper Huor