Annons
X
Annons
X

Kritik mot statlig förhandsprövning av public service

Regeringen inför förhandsgranskning av public service-företagens tjänster. De nya reglerna möter kritik från såväl public service-företagen som den politiska oppositionen.

Regeringen har beslutat införa förhandsgranskning av nya public service-tjänster. De nya reglerna möter motstånd, både från den politiska oppositionen och ledningen för Sveriges Radio.

– Vi anser att det här kravet på en förhandsprövning strider mot grundlagen, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors till TT Spektra.

Annons
X

Mats Svegfors hävdar att regeringen varit utsatta för mycket starka påtryckningar från kommersiella mediebolag, som i sin tur anser att public service-företagens satsningar på webbaserade nyheter hindrar dem från att ta betalat för nyheter på nätet.

Även SVT:s vd Eva Hamilton är kritisk till reglerna om förhandsgranskning.

– Jag är orolig. Om de här reglerna hade funnits när vi lanserade SVT Play tror jag inte att vi hade fått göra det. Vi har gått i täten för den tekniska utvecklingen, men de här reglerna kommer att hämma public service-företagens utveckling, säger hon.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) försvarar de nya reglerna.

– Det är mycket viktigt att hitta en balans mellan bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden. Med denna modell för förhandsprövning har vi skapat ett enkelt och tydligt system som är anpassat efter styrningsinstrumenten för radio och tv i allmänhetens tjänst, säger hon i ett pressmeddelande.

Oppositionen är mycket kritisk till förhandsprövning av public service-företagen. Socialdemokraterna kallar det nya systemet för ”en inskränkning av yttrandefriheten” och invänder mot politisk förhandsgranskning av SVT och Sveriges Radio.

De nya reglerna om förhandsprövning av tjänster gäller public service-bolagen SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Företagen ska själva anmäla ”nya permanenta programtjänster - eller andra tjänster av större betydelse” till granskning. Granskningen sköts av Myndigheten för radio och tv som den 1 augusti 2010 ersatte myndigheterna Radio- och tv-verket och Granskningsnämnden för radio och tv. Reglerna om förhandsprövning grundas på ett meddelande från EU kommissionen om statsstödsreglernas tillämpning på radio och tv i allmänhetens tjänst.

Carl Cato/TT Spektra Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X