Annons
X
Annons
X

Så var vädret 2011

Sista dagen på året blir det minusgrader i större delen av landet. Men år 2011 har varit varmt. På vissa håll i Norrland är det sannolikt det varmaste sedan mätningarna började på 1800-talet.

2011 går mot sitt oundvikliga slut. Ett varmt, blött och åskrikt år, summerar SMHI. April var något av en rekordmånad och kan vädermässigt betraktas som en sommarmånad i Göteborg och Malmö, eftersom medeltemperaturen låg över 10 grader Celsius fem dygn i sträck.

På påskdagen hade Torpshammar i Medelpad 23,6 grader och annandag påsk var det en tiondels grad varmare i skånska Osby, enligt SMHI.

Regnet skvalade i inre delarna av norra Norrland. I Jokkmokk, som fick nästen 900 millimeter nederbörd sammanlagt, slogs det tidigare rekordet från 1935 med över 100 millimeter. I nederbördssiffran ingår även snö.

Annons
X
Annons
X

På många håll mullrade åskan ovanligt mycket. Så sent som kring lucia drog ett lågtryck från Skottland in över Götaland och överraskade med åska. Under sommaren sattes också ett nytt åskrekord i Sverige: den 7 juni 41 000 blixturladdningar över hela Sverige. Sommaren var den mest åskrika hittills sedan 2002 då ett nytt blixtregistreringssystem togs i drift.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Mer från Startsidan

Annons
X