Annons
X
Annons
X

Fem Saab-toppar åtalas för grovt ekobrott

Fem personer i Saab Automobiles tidigare högsta ledning åtalas för grovt ekobrott – bland dem tidigare vd:n Jan Åke Jonsson och storägaren Victor Muller.

Av TT, SvD
Saab-konkursen

Åtalet gäller grovt försvårande av skattekontroll, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Detta är det andra åtalet som chefsåklagare Olof Sahlgren väcker i härvan kring Saabs finansiering under våren 2011. Redan i höstas åtalades tidigare vd Jan Åke Jonsson, bolagets tidigare chefsjurist Kristina Geers och en tidigare bolagsjurist. De åtalspunkterna gäller grov urkundsförfalskning respektive grovt osant intygande.

Foto: Karin Olander/TT

Nu väcks åtal även mot den förre styrelseordföranden och storägaren Victor Muller och en före detta tillfällig finanschef. Totalt är det nu fem personer som åtalas för grovt försvårande av skattekontroll.

Annons
X

Alla de åtalade nekar till brott.

Jan Åke Jonsson och Victor Muller. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi har inte sett något åtal, vi vet ingenting, redan det är en skandal, säger Kristina Geers advokat Per E Samuelsson till TT.

Även Victor Muller säger till SvD Näringsliv att han inget vet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är standard att media informeras före mig, men jag har kommit att vänja mig vid det. Jag har inte fakta så jag kan inte alls kommentera, skriver han i ett sms.

  Det handlar enligt chefsåklagare Olof Sahlgren om två fakturor på totalt drygt 30 miljoner kronor från 2011, som ska ha använts för att lösa Saabs ekonomiska problem gentemot ägaren General Motors. Brottet kan ge upp till fyra års fängelse.

  Åtalet härrör från händelserna under våren 2011 då Saab Automobile var i skriande behov av pengar. Produktionslinjen skulle snart stanna. Skulderna uppgick till en halv miljard kronor.

  Den ryske bankiren Vladimir Antonov var beredd att gå in med pengar. Men den svenska regeringen var inte förtjust. General Motors förbjöd uttryckligen Antonov att vara med som finansiär.

  Plötsligt kom det ändå in pengar.Totalt 3,5 miljoner euro sattes över till Saab via något som tycks som ett bulvanbolag. På pappret skulle bolaget - Dukelevel Holdings - importera Saabar till Ukraina. Åklagaren har tidigare antytt att det finns skäl att tro att pengarna härrör från Vladimir Antonov.

  I samma veva som pengarna kom in på Saabs konto kom ett pressmeddelande om att Jan Åke Jonsson avgått.

  I december samma år gick bolaget i konkurs.

  Indikationer visar, enligt åtalet, på att de två osanna fakturorna ska ha upprättats för att kringgå förbudet mot Antonov som finansiär.

  – GM krävde bland annat förskottsbetalning, men Saab hade inga pengar. Då påstår jag att man skakat fram pengarna via de här osanna fakturorna, säger Sahlgren till TT.

  Enligt källor till SvD Näringsliv övervägde åklagaren först att utreda händelsen som bokföringsbrott, men då summan i sammanhanget inte ansågs vara stor blev åtalspunkten i stället grovt försvårande av skattekontroll.

  Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson avvisar anklagelserna.

  – Han förnekar all brottslig handling. Han tillbakavisar det som helt orimligt att han skulle kunna begå en brottslig gärning, säger hans advokat Bengt H Nilsson till TT.

  Även de övriga åtalade nekar till brott och Kristina Geers advokat Per E Samuelsson är mycket kritisk till hur åklagaren har skött utredningen.

  – Jag ser inga brott begångna. Det finns bara naturliga affärsmässiga förklaringar, säger han.

  – Jag är alldeles övertygad om att min klient blir friad på alla punkter, fortsätter Samuelsson.

  I december åtalades även två revisorer för grovt osant intygande. Det kan komma ytterligare åtal enligt Olof Sahlgren. Han hänvisar till två utredningar gällande Saab Automobile.

  Annons
  Foto: Karin Olander/TT Bild 1 av 2

  Jan Åke Jonsson och Victor Muller.

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X