Annons
X
Annons
X

Här är världens dyraste – och billigaste städer

Zürich har petat ner Tokyo från tronen som världens dyraste stad för utlänningar, enligt Economist Intelligence Unit. Och Oslo slår New York med hästlängder.

Foto: SCANPIX

Vilken trodde du var världens dyraste stad? The Economist analysavdelning – Economist Intelligence Unit – har undersökt mer än 400 priser på 160 produkter inom mat, kläder, transport, hyror med mera, och fått fram en ranking.

Allra dyrast är det i Zürich i Schweiz, som nått 170 på indexlistan ”World Cost of Living index” där New York utgör en bas på 100. Det innebär att den schweiziska staden klättrat fyra placeringar sedan den senaste rankingen. God tvåa är förra åretsn etta Tokyo i Japan, med 166. Både Japan och Schweiz återfinns på en delad tredjeplats där Genève och Osaka båda fått 157.

Oslo i Norge hittar vi på femte plats med värdet 156, alltså är det en stad som är skyhögt dyrare att leva i än exempelvis New York på plats 47 (som tidigare nämn, med ett index på 100). Oslo har dock tappat två placeringar på den globala kostsamhetsrankingen.

Annons
X

Allra längst nere på listan av de 131 undersökta städerna hittas staden Karachi i Pakistan.

Schweizerfrancens styrka mot dollarn är den avgörande faktorn bakom att Zürich toppplacering.

EIU:s forskning utförs till större delen på plats, men insamlad data översätts sedan till en ”harmoniserad” dollarkurs. Det innebär att svängningar i dollarns värde slår igenom på undersökningen, exempelvis ökar levnadskostnaderna i europeiska städer när dollarns värde faller mot den lokala valutan. Alltså kan det framstå som om priserna ökat i en stad trots att det inte förekommit någon reell prisökning för den inhemska befolkningen. Anledningen till att EIU gör så här beror till stor del på att rapporterna riktar sig till multinationella företag, som ofta räknar allt i US dollar, och dess anställda.

Rapportförfattaren Jon Copestake påpekar också att Zürich inte blivit dyrare för lokalbefolkningen, faktiskt är det precis tvärtom på grund av den starka valutan. Men för ditresande och personer som får sin lön i dollar är staden dyrast.

Stockholm hamnar på en delad 22:a plats tillsammans med Hong Kong och Milano, med ett WCOL-index på 115.

Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
X
X
X
Annons
X