Annons
X
Annons
X

De 10 dyraste fonderna – sparar du i dem?

Dyrt, och oftast också sämre. Majoriteten av fonderna med allra högst avgifter har utvecklats sämre än de jämförbara. Här är de tio allra dyraste fonderna som säljs till privatpersoner.

Bild 1 av 11

Här är tio svindyra fonder som du kan spara i.

Här är tio svindyra fonder som du kan spara i. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fondanalysföretaget Morningstar redovisar avgifterna för de nära 3 000 fonder som säljs till privatpersoner i Sverige.

Det visar sig att skillnaderna är enorma. Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, förklarar att fonderna med högst avgifter jobbar i motvind jämfört med de billigare.

– Det är tre procent som de behöver tjäna in extra. De billigaste fonderna ligger på 0,2–0,4 procent. Majoriteten av de dyraste fonderna har lyckats klart sämre än snittet i sin kategori. Det blir ännu tydligare vid långsiktigt sparande. De dyra har svårt att hänga med, säger han.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 11

10. Sämre än index

Dyra fonder jobbar i motvind, enligt Jonas Lindmark på fondanalysföretaget Morningstar.

Dyra fonder jobbar i motvind, enligt Jonas Lindmark på fondanalysföretaget Morningstar. Foto: Kay Nietfeld /dpa

Coeli Frontier Markets Lux R SEK Fonden investerar huvudsakligen i gränsmarknadsländer, och direkt och indirekt i aktier och aktierelaterade värdepapper.

Den årliga avgiften är 3,20 procent. Kostnaden för att spara 1 000 kronor i månaden i tio år är 25 877 kronor.

– Den har funnits i två år, och lyckades inte hänga med under uppgången fram till när marknaden toppade i april 2015. Analysfirman MSCI:s motsvarande börsindex har gått upp 12 procent, medan den här har gått upp med 2 procent, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 11

9. Tydligt misslyckande

Zmart Maximal har bara nått knappt hälften jämfört med index

Zmart Maximal har bara nått knappt hälften jämfört med index Foto: Michael Probst /AP

Zmart Maximal är en aktivt förvaltad global fondandelsfond som placerar en stor andel i andra värdepappersfonder och börshandlade fonder.

Den årliga avgiften är 3,22 procent. Kostnaden för att spara 1 000 kronor i månaden i tio år är 26 021 kronor.

– Den här har tydligt misslyckats. Den har bara nått hälften av index. Sedan starten för tre år sedan har den ökat med 17 procent, jämfört med MSCI:s världsindex för aktier som under samma period stigit 32 procent.

Annons
X
Annons
X

Bild 4 av 11

8. Sharialagarna förbjuder porr och fläskkött

Inget fläsk, ingen porr, inga vapen. Shariafonden HSBC Amanah Global Equity AC är för den som tar religiösa hänsyn.

Inget fläsk, ingen porr, inga vapen. Shariafonden HSBC Amanah Global Equity AC är för den som tar religiösa hänsyn. Foto: Leif R Jansson / TT

HSBC Amanah Global Equity AC är en global fond som följer sharianormer. Målet är att ge avkastning på ett sätt som är "halal" enligt sharialagarna. Det innebär att alkohol, tobak, finansiella tjänster, vapen, spel, pornografi, fläskkött, nöjen/underhållning och media undviks.

Den årliga avgiften är 3,23 procent. Kostnaden för att spara 1 000 kronor i månaden i tio år är 26 094 kronor.

– Den här fonden är för dem som vill ta religiösa hänsyn. Det finns andra liknande fonder som är betydligt billigare i avgift. Den här har lyckats sämre än snittet. Under de senaste fem åren har den stigit 49 procent, medan snittet har gått upp 65 procent, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 5 av 11

7. Lite bättre än snittet

Singapore räknas det som en tillväxtmarknad.

Singapore räknas det som en tillväxtmarknad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Charlemagne Magna New Frontiers R investerar i värdepapper på tillväxtmarknader.

Avgiften är 3,24 procent per år. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 26 166 kronor.

– Den här har det senaste året lyckats lite bättre än snittet i sin kategori. Fast de första åren gick den dåligt och förlorade pengar. De senaste tre åren har fonden stigit 50 procent, medan kategorin har stigit med 31 procent, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 11

6. Hyfsat för sin kategori

Belgrad - med investeringar för Balkanfonden

Belgrad - med investeringar för Balkanfonden Foto: Uros Zunic

Danske Invest Trans-Balkan A Fonden investerar i aktierelaterade värdepapper i länder som Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Kroatien, Serbien och Montenegro, Grekland samt Turkiet.

Den årliga avgiften är 3,3 procent. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 26 597 kronor.

– Den här har lyckats ganska bra i sin kategori Östeuropa Ryssland. Jämfört med fonder som har Balkan i namnet så har den gått bäst av tre. De är alla ganska dyra att investera i.

– Tittar man fem år i tillbaka så har den gått plus minus noll, de senaste tre åren har den stigit 18 procent, de andra har stigit lite mindre, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 7 av 11

5. Gått bra på senare tid

Hedgefonden RPM Galaxy har gått bra de senaste två åren, och nu startat en svensk variant.

Hedgefonden RPM Galaxy har gått bra de senaste två åren, och nu startat en svensk variant. Foto: Shuji Kajiyama / AP

RPM Galaxy E SEK Fonden investerar i aktieindex, obligationer och andra räntekontrakt, valutor, metaller, energi och en mängd andra råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt.

Den årliga avgiften är 3,32 procent. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 26 741 SEK kronor.

Förutom en fast avgift tar förvaltaren 5 procent av avkastningen.

– Det är samma grundfond som RPM Galaxy Eur, men med lite andra villkor för kunden. Den här är avpassad för den som vill ha sin avkastning i svenska kronor. Den är alldeles nystartad i januari 2016.

– Den europeiska RPM Galaxy gick dåligt de första åren, men bra de senaste två. Ändå har den en väldigt hög avgift, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 8 av 11

4. Riktigt dåligt jämfört med andra blandfonder

Blandad kompott som inte gör spararna glada.

Blandad kompott som inte gör spararna glada. Foto: Koji Sasahara /AP

Aktiva Fonder Monitor C Multifond, som utifrån ett globalt makroperspektiv fördelar tillgångarna mellan aktier, räntor, råvaror och valutor. Fonden kan fritt vikta mellan 0–100 procent i varje tillgångsslag beroende på rådande marknadsläge.

Den årliga avgiften är 3,39 procent. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 23 899 kronor.

– Den har gått klart sämre än andra blandfonder. Sedan starten 2010 har den backat 18 procent, det är riktigt dåligt. Jämförbara fonder i kategorin har i snitt stigit 17 procent, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 9 av 11

3. Klart sämre än sin kategori

Maersk McKinney Möller är ett containerfartyg som kan frakta varor från tillväxtmarknader i bland annat Asien.

Maersk McKinney Möller är ett containerfartyg som kan frakta varor från tillväxtmarknader i bland annat Asien. Foto: Bjšörn Larsson Rosvall / SCANPIX

Northern Star Globetrotter A

Fondens mål är att konstruera en visionär portfölj av aktier i randmarknader, Asien, Afrika, Mellanöstern, Latinamerika, Östeuropa samt Ryssland." Med randmarknader menas delar av tillväxtmarknader som är små eller instabila.

Den årliga avgiften är 3,63 procent. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 28 939 kronor.

Förutom en fast avgift tar förvaltaren 20 procent av avkastningen.

– Den har utvecklats klart sämre än sin kategori. Den har backat 23 procent från starten 2011, mot index som har backat 1 procent. Förra året backade den 20 procent, jämförbara fonder backade bara 8 procent.

Annons
X
Annons
X

Bild 10 av 11

2. Hedgefonden har hög risk

Hedgefonden investerar bland annat i valutor

Hedgefonden investerar bland annat i valutor

RPM Galaxy C EUR Hedgefonden investerar i aktieindex, obligationer och andra räntekontrakt, valutor, metaller, energi och råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt.

Den årliga avgiften är 3,82 procent. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 30 264 kronor. Förutom en fast avgift tar förvaltaren också 5 procent av avkastningen.

– Den har stigit rejält, men har också väldigt hög risk. Den startade i april 2008, och de första åren gick den riktigt dåligt. Men de senaste två åren har den stigit brant, 54 procent de senaste tre åren. Risktagandet är klart högre än världsindex men avkastningen de senaste 3 åren likvärdig, säger Jonas Lindmark.

Annons
X
Annons
X

Bild 11 av 11

1. Dyrast – både fast och rörlig avgift

Afrikanska fonder är dyra, och inte någon särskilt bra investering.

Afrikanska fonder är dyra, och inte någon särskilt bra investering. Foto: Ravi Nessman/AP

Silk - African Lions AR kostar allra mest att spara i. Den investerar minst 51 procent av sina tillgångar i afrikanska aktier. Pengarna kan också investeras i andra aktier, obligationer, penningmarknadsinstrument, certifikat, likvida medel, andra strukturerade produkter och fonder.

Den årliga avgiften är 3,91 procent. Kostnaden för att spara en tusenlapp i månaden i tio år är 31 298 kronor. Förutom en fast avgift tar förvaltaren 20 procent av avkastningen.

– Den har varit genomsnittlig i sin kategori. Sedan den startade 2012 har den backat 4 procent, men Afrikafonderna har inte gått så bra, säger Jonas Lindmark.

Annons
Annons
X
X
X
X
Annons
X