Annons
X
Annons
X
Iphone 7

Här är Apples 13 största floppar

Iphone, Ipod och Ios är tre av teknikjätten Apples största succéer. Men som de flesta andra företag har också Apple misslyckats. SvD Näringsliv listar några av de största nederlagen för det Cupertino-baserade bolaget.

Foto: Matt Ray/Wikimedia Bild 1 av 1

Bild 1 av 13

Rokr E1 (släpptes 2005)

Foto: Matt Ray/Wikimedia

I ett hajpat samarbete med snart skrotade Motorola, lät Apple musikspelaren Itunes följa med den här vita telefonen, som var en ny version av Motorola E398. Rokr kom samtidigt som Ipod Nano och visade sig ha betydligt svårare att sälja än den renodlade musikspelaren. Dels kunde en bara få plats med 100 låtar åt gången och dels var överföringen via usb 1 långsam.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jaqian/Wikimedia Bild 1 av 1

Bild 2 av 13

Quicktake 100 (1994)

Foto: Jaqian/Wikimedia

Tajming är a och o i teknikbranschen. Apple har fått erfara detta flera gånger. Till exempel med digitalkameran Quicktake. När den kom 1994 hade den 0,3 megapixlar och var världens första digitalkamera med en prislapp under 1000 dollar. Du kunde ta åtta bilder med en upplösning på 640x480 pixlar innan minnet var slut. Quicktake-kamerorna slutade tillverkas 1997.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jim Abeles/Flickr Bild 1 av 1

Bild 3 av 13

Emate 300 (1997)

Foto: Jim Abeles/Flickr

Den här lilla datorn, med imponerande 28 timmars batteritid, inspirerade sedermera Apple att skapa den färgglada Ibook. Men Emate 300 såldes bara till skolor, vilket gjorde att spridningen blev ytterst begränsad. Emate 300 kostade 800 dollar vid lansering och än i dag har Apple inte redovisat försäljningssiffrorna för den.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Amos/Wikimedia Bild 1 av 1

  Bild 4 av 13

  Pippin (1995)

  Foto: Evan Amos/Wikimedia

  Tillsammans med den japanska leksakstillverkaren Bandai försökte Apple ge sig in på tv-spelsmarknaden i mitten av 90-talet. Det fanns 18 spel till Pippin när den släpptes i USA och den kostade tre gånger mer än Playstation. Floppen blev total. Bara 42 000 enheter såldes.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: wdecora/Flickr Bild 1 av 1

  Bild 5 av 13

  USB Mouse (1998)

  Foto: wdecora/Flickr

  Musen som följde med Imac G3, kallades av uppenbara skäl "Hockey Puck Mouse". Designen var spektakulär, men i princip idiotisk. USB Mouse var svår att greppa och den korta sladden gjorde inte användningen bättre. Den såldes i två år, men ersattes 2000 med Apple Pro Mouse.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bob Reck/Flickr Bild 1 av 1

  Bild 6 av 13

  Samarbetena med U2

  Foto: Bob Reck/Flickr

  Irländska U2 må vara en av världens största rockband, men två av deras projekt med Apple har gått mindre bra. Den specialgjorda versionen av musikspelaren Ipod som kom 2004 var ingen succé. Den var 50 dollar dyrare än de andra Ipodarna, men skiljde bara ut sig genom bandmedlemmarnas ingraverade autografer på baksidan samt att den inkluderade alla album från U2.

  Tio år senare var det dags för ett nytt försök. När Ios 8 gjordes tillgänglig för nedladdning för Iphone-användare, var U2:s senaste skiva "Songs of Innocence" redan intryckt på telefonen. Något som upprörde många och till och med jämfördes med ett virus.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Paul Sakuma/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 13

  Antennagate (2010)

  Foto: Paul Sakuma/AP

  Iphone är som bekant omåttligt populär och förändrade hela mobilindustrin när den kom 2007. Men tre år efter den första telefonen, när Iphone 4 hade släppts, uppstod ett stort problem. Antennen i Iphone 4 var nämligen inbyggd i stålbandet runt skärmen. Det gjorde att mottagningen kunde försvinna helt och hållet när användaren pratade i telefonen.

  Apple gick ut med rådet att hålla telefonen på ett visst sätt, men det gjorde många ännu argare. En del kunder hotade till och med med stämning. Apples grundare Steve Jobs berättade på en presskonferens att företaget gav ut gratis fodral för att komma till rätta med problemet.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 13

  Maps (2012)

  Foto: Eric Risberg/AP

  Google har länge varit dominanta på kartfronten. 2012 var tanken att Apple skulle försöka komma ikapp försprånget. Apple Maps var dessvärre en väldigt dålig app. Orter saknades och vägledningar fungerade inte. Efter en månad bad vd:n Tim Cook användarna om ursäkt i ett öppet brev, och uppmanade kunderna att använda andra karttjänster. Två tunga chefer fick sparken efter lanseringen.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Ben Boldt/Wikimedia Bild 1 av 1

  Bild 9 av 13

  Macintosh TV (1993)

  Foto: Ben Boldt/Wikimedia

  Apple TV har funnits i några år och underlättat tv-tittande för många. Men redan 1993 hade ingenjörerna utanför San Fransisco lyckats få fram en tv-apparat. Macintosh TV var en dator och en tv. Men bara en sak åt gången. Du kunde faktiskt ta en skärmdump ur tv-sändningen och spara den som en pict-fil. Intresset var dock svalt. Bara 10 000 Macintosh TV tillverkades.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Patrick Kuhl/Flickr Bild 1 av 1

  Bild 10 av 13

  Powermac G4 Cube (2000)

  Foto: Patrick Kuhl/Flickr

  Apples designchef Jonathan Ive står bakom den här datorn, som var dyrare än andra Mac-datorer under den här tiden. Tidiga modeller led av ett problem med att plasten i höljet runt datorn sprack. Men trots att datorn fick en plats hos konstmuseet MoMA i New York, gick försäljningen dåligt. Datorn fick bara ett år på marknaden.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jeff Chiu/AP Bild 1 av 1

  Bild 11 av 13

  Ios 8 (2014)

  Foto: Jeff Chiu/AP

  I september 2014 kom Ios 8 till Iphone och Ipad. Enligt Apple själva var det en av de största förändringarna i deras operativsystem någonsin. Men kaos uppstod vid släppet och mjukvaran fick dras tillbaka efter bara några timmar. Många användare kunde inte ringa samtal eller säkerhetskopiera telefonerna efter uppdateringen. Än en gång fick Apple be om ursäkt och släppa en ny uppdatering snabbt.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: By Morn/Wikimedia Bild 1 av 1

  Bild 12 av 13

  TAM (1997)

  Foto: By Morn/Wikimedia

  1977 bildade Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne Apple Computer, Inc. 20 år senare ville företaget fira sitt 20-årsjubileum, genom att släppa en alldeles speciell dator. Det blev Twentieth Anniversary Macintosh, TAM. Den hade en 12 tum stor skärm, tv, radio och subwoofer. 12 000 tillverkades och hade en skyhög prislapp på 8 000 dollar. Den sålde dåligt, men har i efterhand blivit ett populärt samlarobjekt och för bara några år sedan såldes fungerande TAM:s för 1 000 dollar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: moparx/Flickr Bild 1 av 1

  Bild 13 av 13

  Newton Messagepad (1993)

  Foto: moparx/Flickr

  Apple har varit tidigt ute med vissa produkter. Newton var en Ipad-liknande historia som kom i början av 90-talet. Vikten låg på halvkilot och skärmen var svartvit med en upplösning på 336x240 pixlar. Framförallt hade den handstilsigenkänning, men den funktionen var högst tveksam. Den hånades till och med i tv-serien Simpsons:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X