Annons
X
Annons
X

SMHI varnar för snö och förfrysning

Kylan ser ut att hålla i sig – och snart snöar det i stora delar av landet. Men redan nu utfärdar SMHI flera snövarningar.

Av TT
(uppdaterad)
Snöfall vid Slussen i Stockholm.

Snöfall vid Slussen i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

En klass 1-varning är utfärdad för Hälsingland, där intensivt snöfall väntas under kvällen och natten mot tisdagen. I Kalmar och Blekinge län och på Österlen varnar SMHI för snö på upp till en decimeter och risk för halka på vägarna.

Om några dagar kommer snön i större mängder. I väntan på det håller kylan kvar sitt grepp.

I Härjedals-, Jämtlands- och Lapplandsfjällen varnar SMHI för friska vindar med stark kyleffekt och stor risk för förfrysning.

Annons
X

– När det blåser upplevs det kallare. Många befinner sig i fjällen och åker skidor och får vara förberedda på att det kan vara kallare än vad det temperaturen visar på grund av kyleffekten, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Längst i söder ligger temperaturerna kvar på några enstaka minusgrader medan termometrarna i nordligaste Norrland kan visa minus 30.

– Först över veckoslutet kan det föras in lite mildare luft, framför allt i de sydligaste delarna av landet, då vi har ett lågtryck från sydväst som för in ett mer sammanhängande snöfallsområde, säger Marie Staerk.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nederbörden kan komma som regn över Skåne, men fortsätter som snö norrut mot södra Norrland.

  Annons
  Annons
  X

  Snöfall vid Slussen i Stockholm.

  Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X