Annons
X
Annons
X

Först utlandsproffs, sedan tävlingsmatch

Bli utlandsproffs först – sedan kan du aspirera på landslagsdebut i en tävlingsmatch. Det gäller inte bara Mathias Ranégie och Tobias Sana. Siffrorna visar att den blågula öppningen från allsvenskan blir allt trängre.

Tobias Sana på tisdagens landslagsträning. Sana togs ut efter flytten från Göteborg till Ajax.

Tobias Sana på tisdagens landslagsträning. Sana togs ut efter flytten från Göteborg till Ajax. Foto: TOMAS ONEBORG

Det är idoge statistikern Lenny Asp (allsvensk i AIK och Trelleborg på 80-talet) som gått igenom A-landslagets förehavanden från millennieskiftet till och med EM i somras. SvD har tagit del av underlaget som även sänts till SEF:s sportchef, Stefan Lundin.

På dessa snart 13 säsonger har totalt 146 spelare debuterat i A-landslaget. Bara 53 av dem (inklusive inhopp) begick sin debut i en tävlingsmatch.

Av dessa 53 tog endast tolv spelare från allsvenskan klivet in i den internationella hetluften, med poäng på spel.

Annons
X

Anders Svensson, Kim Källström, Rasmus Elm och Adam Johansson återfinns i dagens trupp. Zlatan Ibrahimovic, däremot, fick vackert vänta med sin debut i en tävlingsmatch sedan han blivit proffs i Ajax.

Budskapet är tydligt från tidsepokens förbundskaptener Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Roland Andersson och Erik Hamrén:

Visa att du har kapacitet att ta för dig i en utländsk proffsklubb så får du också chansen i VM- eller EM-kvalmatcher.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vänder man på siffrorna går det att utläsa att 76 procent av de 146 debutanterna i vänskapsmatcher kom från allsvenskan och att alltså bara cirka en tredjedel av dem fått chansen i en tävlingsmatch.

  26 spelare som debuterat under 2000-talet har gått vidare och gjort minst tio matcher från start i tävlingssammanhang.

  Det verkar inte heller bli enklare att dribbla sig genom nålsögat. Säsongerna 2011/12 har hittills före fredagens kick off på Torsvöllur stadion i Torshamn bara sett två debutanter från start i en tävlingsmatch: Martin Olsson och Jonas Olsson. Jämfört med säsongen 2001 då hela nio nya namn fick chansen.

  Återväxten gror främst i Skåne. Av de 53 debutanterna i tävlingsmatcher kom tolv från landets sydligaste del medan befolkningstätaste Stockholms län bara bidrog med sex man.

  Annons
  Annons
  X

  Tobias Sana på tisdagens landslagsträning. Sana togs ut efter flytten från Göteborg till Ajax.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X