Annons
X
Annons
X

Följ utvecklingen i Egypten 3/2

På onsdagen förvandlades Kairo till en krigszon.

Minst fem människor dödades och över tusen skadades då anhängare till Mubarak drabbade samman med demonstranterna.

SvD följde utvecklingen under torsdagen.

Blommor ligger vid namnen på de människor som dog i samband med demonstrationerna.

Blommor ligger vid namnen på de människor som dog i samband med demonstrationerna. Foto: AP

22. 09

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömmer i ett framträdande attackerna på journalister i Egypten, och säger att fria val i landet är nödvändigt, skriver BBC News. Clinton upmanar också regerng och opposition att genast inleda förhandlingar om ett fredligt och ordnat maktskifte.

20. 28

Annons
X

Muslimska brödraskapet säger att de ”kategoriskt avvisar” erbjudanden om dialog med regimen, skriver TT.

Beskedet kom timmar efter att vicepresidenten Omar Suleiman trätt fram i statstelevisionen och meddelat att man kunde tänka sig att pratat med rörelden, som är förbjuden i Egypten.

18.35

I sitt tv-sända tal sade vicepresidenten Omar Suleiman att en del av Egyptens ”systerländer” har tv-kanaler som hetsar den egyptiska ungdomen mot regeringen, uppger al-Jazira som dock inte nämndes vid namn i intervjun. Brittiska Guardian rapporterar att de egyptiska statliga tv-kanalerna sänt inslag som påstår att israeliska spioner arbetar i Kairo förklädda till utländska journalister, uppgifter som säkert bidragit till dagens våld mot journalister.

18.32

De regimkritiska demonstranterna uppges nu ha pressat bort de Mubaraktrogna och tvingat dem lämna broarna norr om Tahrirtorget från vilka de tidigare kunnat kasta stenar och bensinbomber ner på demonstranterna.

18.10

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att minst 10 personer har mist livet på Tahrirtorget under torsdagen. En läkare som arbetat i området säger att han sett minst två personer med skottskador i huvudet.

17.35

Enligt BBC har Egyptens nyligen utnämnde vicepresident Omar Suleiman precis erbjudit sig att förhandla med den förbjudna oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet. I intervjun säger han att staten noggrant beaktat demonstranternas krav och att våldet är resultatet av utländsk infiltration.

17.27

Från flera håll kommer uppgifter om att säkerhetsstyrkor har beslagtagit journalisters utrustning på hotellet Hilton inte långt från oroligheterna. Bland annat twittrar BBC att deras arbete saboteras. Andra nyhetsorganisationer skriver samma sak på Twitter. New York Times reporter Nicholas Kristof rapporterar att regeringen nu samlar ihop och för bort journalister. ”Jag undrar vad de planerar att göra som de inte vill att vi ska se.”

17.24

De senaste siffrorna från det egyptiska sjukvårdsdepartementet visar att minst 13 personer miste livet och fler än 1 200 skadades i sammandrabbningar under natten. Hur många som dödats eller skadats hittils under dagen är inte känt.

17.21

Att striderna flyttats från Tahrirtorget till Abdel Monem Riyad-torget längre norrut tyder på framgångar för de regeringskritiska demonstranterna, uppger BBC:s korrespondent Khaled Ezzelarab.

17.16

Enligt BBC:s Jim Muir har säkerhetsstyrkorna nästan helt dragit sig tillbaka. Stridsvagnarna på torget står stilla och används som skydd för stenkastarna.

17.11

Brittiska BBC visar bilder på nya sammandrabbningar på och i närheten av Tahrirtorget. I de norra delarna av torget uppges demokratiaktivisterna ha tryckt tillbaka de Mubaraktrogna. Stenkastning förekommer från båda sidorna och skottlossning hörs i området. Reportern Jim Muir säger att fullständigt kaos råder.

17.07

Enligt al-Jazira har en grekisk journalist knivhuggits när han bevakade händelserna vid Tahrirtorget i Kairo.

17:01

Sveriges Television har ännu inte fått kontakt med reportern Bert Sundström i Kairo. SVT misstänker att han gripits av militären. När redaktören Robert Wiström ringde 14:15 svarade en arabisk röst. Sedan bröts kontakten.

16:56:

Enligt al-Jazira har hundratusentals Mubarakmotståndare trotsat utegångsförbudet i Alexandria. Folkmasssan ropar: avgå, avgå.

16:47:

BBC rapporterar att en demonstrant dödats vid skottlossningen vid Abdel Monem Riyad-torget i centrala Kairo. Många andra ska ha skadats, flera av dem allvarligt.

16:32:

Chefen för Washington Posts Kairokontor och en fotograf har arresterats.

16:30:

Ministrarna och affärsmännen som fått reseförbud har också fått sina banktillgångar frusna, rapporterar al-Jazira.

16:22:

Även i Gaza demonstrerar man mot Mubarak. BBC rapporterar om hur några dussin studenter som samlats vid det egyptiska konsulatet skriker slagord mot Mubarak och uppmanar motståndarna att inte ge upp.

16:19:

BBC rapporterar om kraftig skottlossning på ett torg i närheten av hotell Hilton i centrala Kairo.

16:18:

Egyptiska centralbanken har infört restriktioner på hur mycket kontanter som man får ta ut.

16:16:

Mubarakmotståndare har skadats av skottlossningen vid Tahrirtorget. Det är ännu oklart vem eller vilka som sköt, skriver al-Jazira.

16:09:

Bloggaren Sandmonkey har släppts. Han är på väg hem, enligt al-Jaziras Evan Hill.

16:04:

BBC rapporterar att den egyptiska hälsoministern säger att åtta personer har dött i sammandrabbningarna och att 890 skadats. Av dessa är nio svårt skadade

16:00:

al-Jaziras Evan Hill rapporterar att militären skjuter i luften utanför den byggnad han befinner sig i. Skälet ska vara att hindra Mubarakmotståndarna att komma närmare.

15:55:

Svenska utikesdepartmentet är oroligt för svenska journalisters säkerhet i Egypten.

– Vi ser en tendens och får rapporter om att journalister systematiskt utsätts för övergrepp och att de fångas in både av milis och säkerhetsstyrkor, men också ren mobb, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

– Vi känner en oro för den här utvecklingen, och hoppas att redaktionerna är medvetna om det, säger han och lägger till att UD:s egna resurser är ansträngda i Kairo.

15:52:

Enligt BBC har egyptiska statstelevisionen meddelat att den snart kommer att sända en viktig intervju med vice-president Suleiman.

15.45:

SVT:s reporter i Kairo, Bert Sundström, har har gripits. SVT har tagit kontakt med UD.

15.42:

En grupp av våldsverkare har drabbat samman med demonstranter som tog skydd bakom barrikader på Oktoberbron i Kairo, skriver al-Jazira.

15:28:

Strax efter premiärministerns TV-framträdande drabbade Mubarakanhängare samman med motståndare. Motståndarna tog skydd bakom plåtbarrikader, skriver al-Jazira.

15:20:

Statstelevisionen meddelar, enligt BBC, att tidigare ministrar inte får lämna Egypten.

15:12:

BBC reporter på Tahrirtorget menar att det blir svårt för Mubarakanhängarna att ta sig in på torget. Barrikaderna kommer att stoppa dem. Vid barrikaderna ser han ockå mängder av stenar.

15:06:

Enligt al-Jazira skjuter militären imluften för att hindra sammanstötningar mellan Mubarks motståndare och anhängare.

Motståndarna har byggt barrikader på torget.

14:48:

I TV-sändningen lovade premiärminister Ahmed Shafiq att allt ska utredas. Han svarade också på frågor från journalister.

En reporter frågade, enligt TT, om den ”konspiration” som ska utredas – om inte regimen kände till något, vem gjorde det då?

Shafiq svarade förorättat att våldsamheterna var en överraskning för alla inblandade:

– Jag själv var överraskad att se kameler och hästar.

14:44:

BBC reportern Gavin Lee ser Mubarakanhängare kasta fyrverkeripjäser in på Tahrirtorget.

14:38:

New York Times har en utmärkt grafik över Tahrirtroget med omgivningar.

14:34:

Lyse Doucet berättar på twitter att en känd bloggare, Sandmonkey, har gripits.

14:29:

Amerikanska utrikesdepartementet fördömer, enligt BBC, angreppen på journalister.

14:25:

I ett tv-sänt uttalande bad premiärminister Ahmed Shafiq om ursäkt för oroligheterna i Egypten. ”Situationen är utom all kontroll ” och den ”skadar egyptiernas hjärtan”, sade han enligt BBC.

14.22:

Nu har Vodafone gått ut med ett pressmeddelande där de skriver att företaget har blivit tvingade av myndigheterna att skicka ut sms:en. Under Telecoms Act kan de egyptiska myndigheterna instruera telefonföretagen att skriva sms:en. Något som Vodafone säger sig ha motsatt sig.

Så här skriver Vodafone :

Under the emergency powers provisions of the Telecoms Act, the Egyptian authorities can instruct the mobile networks of Mobinil, Etisalat and Vodafone to send messages to the people of Egypt. They have used this since the start of the protests. These messages are not scripted by any of the mobile network operators and we do not have the ability to respond to the authorities on their content.

  • Vodafone Group has protested to the authorities that the current situation regarding these messages is unacceptable. We have made clear that all messages should be transparent and clearly attributable to the originator.*

14:21:

Den pensionerade egyptiske generalen och underrättelseexperten Sameh Seif al Yazal säger till BBC att han tror att militären kommer att vara betydligt mer aktiv de närmaste dagarna. Han säger att det blir soldater på gatornam för att hålla isär ,de två sidorna.

14.18:

Telefonföretaget Vodafone har kritiserats för att ha skickat ut sms som uppmanat Mubarak-anhängare att slå till mot demonstranterna.

Sms:en finns att se här i ett Flickr-album . Enligt översättning står det så här i smsen:

”The Armed Forces asks Egypt's honest and loyal men to confront the traitors and criminals and protect our people and honor and our precious Egypt.

Youth of Egypt, beware rumors and listen to the sound of reason - Egypt is above all so preserve it

To every mother-father-sister-brother, to every honest citizen preserve this country as the nation is forever.

The Armed Forces cares for your safety and well being and will not resort to using force against this great nation.”

14:00:

Skottlossning i luften hörs på gatorna runt Tahrirtorget samtidigt som Mubarakanhängare pressas tillbaka av motståndarna, skriver BBC.

13:58:

Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq har sagt att han är beredd att åka till Tahrirtorget och tala med demonstranterna, enligt AFP, som citeras av BBC.

13:49:

Intensiv skottlossning hördes vid lunchtid i området runt Tahrirtorget i Kairo, uppger AFP som refereras av TT. Enligt andra medieuppgifter skjuter militären varningsskott i luften.

13:48:

I Aden i Jemen använde polisen tårgas och varningsskott för att skingra demonstranterna, rapporterar AFP.Två personer ska ha skadats när polisen upplöste demonstrationen. Samtidigt greps ett 30-tal vid en annan manifestation i Aden, en regelbundet återkommande protest för släppande av politiska fångar, uppger företrädare för separatiströrelsen Södra rörelsen, skkriver TT:

13:43:

Al-Jazira skriver att två av deras reportrar har attackerats på väg från flygplatsen till centrala Kairo.

13.35:

Mer än 50 människor ska ha skadats i sammandrabbning runt om Tahrirtorget, skriver al-Jazira.

Mubarak-anhängare ska även ha setts beväpna sig med brandbomber.

13.32:

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på sin Twitter att han har haft ett långt samtal med Egyptens utrikesminister. Bildt skriver att bland annat att han fördömde våldet och manade till dialog.

”Long talk with my FM colleague from Egypt. Condemned violence. Urged dialogue. Transition urgent. Consensus on election rules key.” skriver Carl Bildt.

13.25:

Den egyptiska militären ska ha påbörjat att samla in journalister. En anledning kan vara för att skydda dem från Mubarak-anhängare, som tidigare har attackerat journalister, skriver AP. En grekisk fotograf ska ha blivit knivhuggen i benet.

13.17:

Tidigare har flera utländska journalister gripits, bland annat GP:s reporter samt Aftonbladets team. Alla har dock släppts. Nu kommer ny uppgifter om att journalister kommer att arresteras.

Den amerikanska journalisten Lauren Bohn twittrar om att en källa varnat för att en order har utfärdats på att journalister ska gripas.

13.09:

OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) uppger att det kan ha kostat Egypten 540 miljoner att stänga ner internet och telefonnätet.

12.56:

Statligt anställda ska ha beordrats av Mubarak-regimen att delta i våldet mot demonstranterna på Tahrirtorget, enligt en egyptiskt fackförening, skriver TT.

Statsanställda som deltar i demonstrationerna mot Mubarak ska även riskera att få sparken.

12.51:

Armén ska nu påbörja med att mota bort anhängare till Mubarak, som försöker att ta sig fram till Tahrirtorget och demonstranterna där, rapporterar BBC.

12.41:

Lyce Doucet twittrar om en 75-årig läkare som är på väg till Tahrir-torget med blommor, trots allt våld. Mannen kallar händelserna för en fredfull revolution.

12:27:

Nya sammanstötningar i form av stenkastning mellan demonstranterna utbröt vid lunchtid på en sidogata till Tahrirtorget, rapporterar Reuters. Mubarakanhängare hade med sig säckvis med stenar som de förde fram till de kastande längst fram i ledet. Armén ska samtidigt tryckt tillbaka Mubarakanhängare från motståndarna med en stridsvagn, skriver TT.

12:21

Lyce Doucet twittrar om att Mubarakmotståndare- och anhängare skriker åt varandra i utkanten av Tahrirtorget. De är beväpnande med bland annat käppar.

12:17:

En stor demonstration i staden Mansoura kräver Mubaraks avgång, skriver al-Jazira.

12:13:

Armén har bildat en mänsklig kedja för att skilja demontranterna åt på Tahrirtroget. Den enda vägen att lämna torget är norrut, berättar al-Jaziras medarbetare på torget. Än så länge är det bara små grupper av Mubarakanhängare som är på väg mot torget.

11:04:

BBC:s Lyse Doucet berättar på twitter att hon mötte fyra läkare på väg mot Tahrirtorget med medicin och mat. De berättade att polisen försökte stoppa dem

11:59:

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar alla parter att sätta sig ned och tillsammans och diskutera framtiden. Och om det behövs kan FN hjälpa till.

11:58:

De danska skeppsrederierna inom A.P. Möller-Maersk seglar som vanligt genom Suezkanalen, meddelar företaget enligt nyhetsbyrån Ritzau. Samtidigt understryks att man inte har för avsikt att avsluta sina aktiviteter i Egypten där man sysselsätter runt 7 000 personer i flera städer, skriver TT.

11:39:

BBC reporter Paul Danahar rapporterar att han ser anti-mubarak-demonstranter som skyddar en svårt skadad Mubarakanhängare från en grupp män som angrep honom.

11:38:

Wael Nawara, generalsekreterare i partiet al-Ghad och en av grundarna till det oppositionella skuggparlamentet – ”Folkets parlament” – tillbakavisar bestämt alla uppgifter om att oppositionen skulle vara i förhandlingar med regimen, rapporterar TT.

Han kallar påstående om sådana förhandlingar ”ett medietrick” och att den ”opposition” som avses är de regimsanktionerade oppositionspartierna, som oppositionen kategoriskt avfärdat som medbrottslingar i ett spel för gallerierna.

11:30:

Mubarakanhängare har tvingats retirera från en av ingångarna till Tahrirtorget. Demonstranterna som protesterar mot Mubarak går framåt framför stridsvagnar, rapoorterar BBC.

11:20:

Enligt BBC berättar Reuters att Sami Chebab som tillhör Hizbollah har rymt från ett fängelse. Han var medlem i en gruppp som smugglat vapen från Egypten till Gaza.

11.16:

Muslimska brödraskapet och Mohamed ElBaradei ska enligt nyhetsbyrån Reuters avvisa premiärminister Ahmad Shafiq förslag om samtal. De kräver att president Hosni Mubarak först måste avgå.

11.10:

Ytterligare rapporter kommer in om att poliser och säkerhetsanställda vid myndigheterna ska ha varit med bland de människor som attackerade demonstranterna igår kommer in. Flera ska ha gripits av demonstranterna.

På sajten Flickr har bilder på deras ID-kort lagts upp.

10.53:

EU-länderna Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien kräver alla i ett gemensamt uttalande ett slut på våldsamheter mot demonstranter och journalister. Och att Egypten snabbt ska genomgå en politisk förändring för att få stopp på vålde

10.49:

Egyptens premiärminister Ahmad Sahfiq har i statlig TV gått ut och bett om ursäkt för attackerna mot demonstranterna inträffade. Han lovar att människorna bakom attackerna kommer att straffas samt de ansvariga som lät det hända. Våldsamheterna under onsdagen på Tahrir-torget ska utredas av myndigheterna.

– Det finns ingen ursäkt för att attackera fredliga demonstranter, och det är därför jag be om ursäkt, sa Ahmad Sahfiq, och uppmanade samtidigt demonstranterna att fredlig bege sig hem igen, uppger BBC.

10.41:

FN kommer att evakuera 350 anställda i Egypten till Cypern eller Dubai i Förenade Arabemiraten, skriver USA Today.

10.37:

En bild som säger visa hur kristna egyptier skyddar muslimer som ber på Tahrir-torget sprids just nu på Twitter. Du hittar den här.

10.33:

Rykten har cirkulerat att Mubarak-anhängarna som mobiliserats fått pengar av regimen och bussats in till staden, rapporterar Al Jazeera. Myndigheterna förnekar uppgifterna.

10.25:

I Alexandria ska köpkvarter i utkanten av staden blivit plundrade av kriminella gäng. Armen befinner sig på flera platser i staden. Våldsamheter ska även ha förekommit mellan olika grupperingar, rapporterar BBC.

10.17:

Enligt uppgifter från Egyptens statliga tv ska vice presidenten Omar Suleiman, nyligen tillsatt av Mubarak, inlett en dialog med landets andra politiska partier.

10.15:

Alla ingångar, förutom en till Frihetstorget ska ha stängts av. Och nu väller allt fler människor in till torget för att protestera mot president Mubarak, rapporterar Al Jazeera.

Människor har med sig mat, förnödenheter, bandage och tält. De ska även ha med sig material för att kunna bygga ännu fler barrikader mot Mubarak-anhängarna.

10.08:

Tidningen New York Times har gjort en imponerande grafik över våldsamheterna vid Tahrir-torget. Grafiken ger en bra bild över torget och var demonstranterna och anhängarna till Mubarak befinner sig.

Du hittar bilden här.

09.58:

Internet i Egypten stängdes ner i torsdags, men är nu tillbaka igen. Det har gjort att allt fler egyptier kan nå ut via sociala medier som Facebook och Twitter.

Den egyptiska journalisten och fotografen Nadia El-Awady, berättar på Twitter att hon blev attackerad av anhängare till Mubarak.

”I cried when my camera was broken by Mubarak thugs. My camera was my weapon in this revolt. It was the tool that created a role for me”

och fortsätter:

”I will continue to play my role as a reporter as long as there is still breath within me. My tools are changing but my role remains”

09.51:

Demonstrationerna i Egypten har spridit sig till Jemen. Fler än 20 000 demonstranter har samlats utanför universitetet i Jemens huvudstad Sanaa för att demonstrera mot president Ali Abdullah Salehs långvariga regim, skriver TT.

09.50:

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters så ska fler anhängare till Mubarak vara på väg till Tahrir-torget i Kairo. De ska vara beväpnade med knivar, stenar och påkar.

09.48:

Här kan du se bilder från nattens våldsamheter, då Mubarak-anhängare ska ha öppnat eld och skjutit mot demonstranterna på Tahrir-torget. Minst fem människor ska ha dött.

09.40:

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömde i ett telefonsamtal till Egyptens vicepresident Omar Suleiman nattens ”chockerande” blodiga händelser, skriver TT. Hon manande den egyptiska regeringen att hålla ”de skyldiga till dessa våldsamma händelser ansvariga för deras handlingar.”

09.36:

Armen har slagit upp en ring kring Tahrir-torget för att skydda demonstranterna mot Mubarak-anhängarna, rapporterar AP. Flera stridsvagnar är på plats och står vid ingångarna till torget.

Men Mubarak-anhängarna finns på plats runt torget och enligt rapporter är flera beväpnade med stenar och andra vapen.

09.30:

Demonstranterna på Tahrir-torget kräver fortfarande att president Hosni Mubarak ska avgå. De har satt upp barrikader mot Mubarak-anhängarna. Rapporter kommer in om att våldsamheter samt skottlossning ska ha brutit ut även i andra delar av Kairo. Här är en bild från Tahrir-torget.

9.20:

Oroligheterna i Kairo fortsätter. Hundratals människor har under natten sovit på Tahrirtorget som befaras återigen bli ett slagfält under dagen. Enligt rapporter är stora mängder anhängare till Mubarak på väg in till Tahrir-torget. Efter våldsamheterna under natten ska minst 5 personer ha dött och över 1500 personer skadats.

Mubarak-anhängare har under natten gått till attack och skjutit mot demonstranterna.

Annons
Annons
X

Blommor ligger vid namnen på de människor som dog i samband med demonstrationerna.

Foto: AP Bild 1 av 178

Egyptier på Tahirtorget, Kairo, på lördagskvällen.

Foto: AP Bild 2 av 178

En egyptisk volontär viftar undan damm som uppstår när hon städar undan sopor och stenar från gatan utanför Egyptiska museet, nära Tahirtorget i centrala Kairo på lördagen.

Foto: AP Bild 3 av 178

En egyptier hjälper till att avlägsna taggtråd, som använts vid avspärrningarna av anti-Mubarakdemonstrantionerna, med sina bara händer.

Foto: AP Bild 4 av 178

Egyptier sitter på en gräsmatta i närheten av Tahirtorget i centrala Kairo på lördagen.

Foto: AP Bild 5 av 178

Soldater firar tillsammans med anti-Mubarakdemonstranter på Tahirtorget på lördagen.

Foto: AP Bild 6 av 178

Firandet fortsatte på Tahirtorget på lördagen.

Foto: AP Bild 7 av 178

Volontärer städar gatorna kring Tahirtorget, Kairo.

Foto: AP Bild 8 av 178

Militären vaktar museet vid Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 9 av 178

Glada egyptier fotograferar sig framför en pansarvagn.

Foto: AP Bild 10 av 178

Dagen efter Mubaraks fall.

Foto: AP Bild 11 av 178

Egyptierna gick man ur huse för att fira Mubaraks avgång.

Foto: AP Bild 12 av 178

En egyptier hänger ut ur en bil med en tidning i högsta hugg. Rubriken lyder: Folkets seger.

Foto: AP Bild 13 av 178

Fest i natten.

Foto: AP Bild 14 av 178

Egyptier firar på Tahirtorget i Kiro efter att det blivit klart att president Mubarak lämnar presidentsposten efter 30 år vid makten.

Foto: AP Bild 15 av 178

Två egyptier kramas efter glädjebeskedet.

Foto: AP Bild 16 av 178

Firande Egyptier.

Bild 17 av 178

Egyptier firar på Tahirtorget i Kiro efter att det blivit klart att president Mubarak lämnar presidentsposten efter 30 år vid makten.

Bild 18 av 178

Glädjen var total efter beskedet kom att Mubarak avgår.

Foto: AP Bild 19 av 178

Egyptier och libaneser firar utanför Egyptiska ambassaden i Beirut, Libanon, på fredagen.

Foto: AP Bild 20 av 178

Tahrirtorget vibrerar efter beskedet att Mubarak avgår.

Foto: REUTERS Bild 21 av 178

Tahrirtorget.

Foto: REUTERS Bild 22 av 178

Firandet kan börja. Mubarak ska avgå, meddelade vicepresidenten på fredagen. Tahrirtorget förvandlades till ett böjande hav av glada människor.

Foto: REUTERS Bild 23 av 178

Hosni Mubarak höll tal till folket i Egypten på torsdagskvällen.

Foto: AP Bild 24 av 178

Besvikelse och ilska i Egypten efter Mubaraks tal.

Foto: REUTERS Bild 25 av 178

Demonstranter håller upp sina skor som en tydlig markering av vad de tycker om president Mobarak.

Foto: REUTERS Bild 26 av 178
Foto: AP Bild 27 av 178
Foto: AP Bild 28 av 178
Foto: AP Bild 29 av 178
Foto: AP Bild 30 av 178
Foto: AP Bild 31 av 178
Foto: AP Bild 32 av 178
Foto: AP Bild 33 av 178
Foto: AP Bild 34 av 178

Många demonstranter har skrivit ner sitt budskap på lappar och lämnat på Tahrirtorget i Kairo.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 35 av 178

Motståndare till regimen ber framför en stridsvagn på Tahrirtorget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 36 av 178

En ung demonstrant för Egyptens flagga målad i ansiktet på Tahrirtorget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 37 av 178

Ett barn deltar i föräldrarnas protest och viftar med flaggan på Tahrirtorget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 38 av 178

Demonstranter har skrivit protestmeddelanden och lagt under stenar från stenkastningen på Tahrirtorget i Kairo.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 39 av 178

Demonstranterna ber i solnedgången på Tahrirtorget i Kairo.

Foto: AP Bild 40 av 178

Soldater patrullerar framför Sfinxen, vid det stängda pyramidområdet i Giza, strax utanför Kairo.

Foto: AP Bild 41 av 178

Egyptiska anti-Mubarakanhängare blockerar gatan utanför regeringsbyggnaden i Kairo så att de anställda inte ska få tillträde till byggnaden.

Foto: AP Bild 42 av 178

Bilden visar en skalle på egyptiska museet i Kairo som blivit förstörd under den senaste veckans sammandrabbningar.

Foto: AP Bild 43 av 178

Regim-motståndare sitter och ligger i en pansarvagn, utanför egyptiska museet i närheten av Tahirtorget i Kairo på söndagen, som ett försök att förhindra att den ska röra på sig.

Foto: AP Bild 44 av 178
Foto: AP Bild 45 av 178

En kvinna gör te till anti-Mubarakdemonstranter vid tahirtorget i centrala Kairo på söndagskvällen.

Bild 46 av 178

En egyptisk anti-Mubarakandemonstrant, med ansiktet målat i den egyptiska flaggans färger, sitter i ett utbränt polisfordon.

Foto: AP Bild 47 av 178

Anti-Mubarakanhängare demonstrerar i al Mansoura city, Egypten på söndagen.

Foto: AP Bild 48 av 178

Barn deltar i demonstrationerna trots oroligheterna.

Foto: REUTERS Bild 49 av 178

Demonstrant skriker ut slagord mot Mubarak på Tahrirtorget.

Foto: REDEMUTERS Bild 50 av 178

Anhängare till oppositionen ber vid Tahrirtorget.

Foto: REUTERS Bild 51 av 178

Motståndare till Mubarak skriker slagord på Tahrirtorget.

Foto: REUTERS Bild 52 av 178

Demonstranterna vilar ut på Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 53 av 178

En sårad demonstrant tas omhand på Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 54 av 178

Oppositionens anhängare samlades innan fredagsbönen i Kairo.

Foto: REUTERS Bild 55 av 178

Militär bevakar de tusentals demonstranter som samlats på Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 56 av 178

Demonstranter mot regeringen kastar sten i centrala Kairo.

Foto: AP Bild 57 av 178

En demonstrant gör segertecknet i ett försök att stärka motståndarna mot regeringen i sammandrabbningarna.

Foto: AP Bild 58 av 178

En fotograf har skadats i oroligheterna.

Foto: AP Bild 59 av 178

Ägaren till en souvenirbutik i Kairo barrikaderar den redan vandaliserade ingången till sin affär.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 60 av 178

Ant-Mubarakdemonstranter ber, medan anhängare till presidenten formerar sg i bakgrunden.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 61 av 178

En skadad regimkritisk demonstrant bärs iväg.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 62 av 178

Fyrverkerier exploderar vid sammandrabbningarna mellan Mubarak-anhängare och regimkritiker. Oklart vilken sida som avfyrade dem.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 63 av 178

Skadade demonstranter på Tahrirtorget. sitauationen för Kairos sjukvårdspersonal är minst sagt pressad, rapporterar SvD:s utsända Bitte Hammargren.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP Bild 64 av 178
Foto: AP Bild 65 av 178
Foto: AP Bild 66 av 178
Foto: AP Bild 67 av 178
Foto: AP Bild 68 av 178
Foto: AP Bild 69 av 178
Foto: REUTERS Bild 70 av 178

AP:s fotograf Nasser Gamil Nasser slogs blodig av poliser när han bevakade portesterna i Kairo.

Foto: MAHER MALAK/AP Bild 71 av 178

Poliser i Egypten arresterar en fotograf under protesterna i Kairo.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 72 av 178

Militären omringar Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 73 av 178

Demonstranter som är mot regimen griper en man som de tror är en Mubarakanhängare.

Foto: AP Bild 74 av 178

Motståndare till president Mubarak lämnar över en man till militären. Enligt AP misstänkte demonstranerna att mannen var en av Mubaraks anhängare.

Foto: AP Bild 75 av 178

Lugnet innan stormen. Regimkritiska demonstranter vaknar till liv på Tahrirtorget på torsdagsmorgonen. Samtidigt kommer rapporter om att stora mängder Mbeväpnade ubarak-anhängare är på väg mot torget.

Foto: AP Bild 76 av 178

Vid 7-tiden på torrsdagsmorgonen verkade läget ha lugnat ner sig efter nattens sammandrabbningar. En vy över Tahrirtorget i centrala Kairo som i går stormades av Mubarakanhängare.

Foto: AP Bild 77 av 178

Skadade demonstranter plåstras om efter nattens våldsamheter.

Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 78 av 178

Sammandrabbningarna i Kairo fortsatte under den tidiga morgonen.

Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 79 av 178

Handbomber startade ett antal bränder i centrala Kairo natten till torsdagen.

Foto: AP Bild 80 av 178

En muslimsk religiös ledare har fallit i gråt framför en stridsvagn på Tahrir-torget.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 81 av 178

Mubarak-anhängare kastar brandbomber från ett tak vid Tahrir-torget.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 82 av 178

Regimkritiska demonstranter tar hand om skadade.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 83 av 178

Stenar kastades rätt in i folkmassan.

Foto: AHMED ALI/AP Bild 84 av 178

En man som demonstrerat mot Mubaraks regim sitter skadad på trottoarkanten. Hundratals skadades under onsdagens sammandrabbningar mellan regimkritsika och Mubarak-anhängare.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 85 av 178

En skadad regimkritisk demonstrant får första hjälpen.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 86 av 178

Flera brandbomber exploderade bland människorna på Tahrirtorget.

Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS Bild 87 av 178

Mubarak-anhängare kastar en molotovcocktail.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS Bild 88 av 178

Regimkritiska och Mubarakanhängare (i bakgrunden) drabbar samman i Kairo på onsdagen.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP Bild 89 av 178

Motståndare till presidenten Mubarak bär bort en skadad demonstrant medan sammandrabbningarna fortsätter.

Foto: REUTERS Bild 90 av 178

En demonstrant har skadat sedan motståndare och anhängare till Mubarak drabbade samman i Kairo.

Foto: REUTERS Bild 91 av 178

Anhängare till presidenten drabbar samman med demonstranterna.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 92 av 178

Anhängare till presidenten drabbar samman med motståndarna på Tahrirtorget i centrala Kairo.

Foto: ANR ABDALLAH DALSH/REUTERS Bild 93 av 178

Här drabbar demonstranterna samman

Foto: REUTERS Bild 94 av 178

Demonstranterna drabbar samman på Befrielsetorget.

Foto: AP Bild 95 av 178

Demonstranternas rop ökar i styrka.

Foto: AP Bild 96 av 178

Oroligheterna ökar under protesterna.

Foto: AP Bild 97 av 178

En motståndare till Mubarak gör tummen upp under dockan som ska föreställa presidenten.

Foto: AP Bild 98 av 178

En anhängare till Mubarak visar kort från presidentens pilgrimsfärd till Mecka.

Foto: AP Bild 99 av 178

Protestropen ekar på Egyptens gator även under onsdagen.

Foto: AP Bild 100 av 178

En kvinna visar sitt missnöje med Mubaraks alla år vid makten.

Foto: AP Bild 101 av 178

Demonstranterna i Egypten stannar på gatorna efter att president Mubarak meddelat att han avgår först i höst.

Foto: AP Bild 102 av 178

Demonstranterna samlas runt lägereldar efter president Mubaraks tal sent under tisdagskvällen.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 103 av 178

En kvinna skriker ut sina protester i Egypten efter Mubaraks tal.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 104 av 178

Över 100 000 människor följde Barack Obamas tal live via en storbildstv på torget i centrala Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 105 av 178

President Obama talar om situationen i Egypten.

Foto: EVAN VUCCI/AP Bild 106 av 178

När Obama pratar lyssnar media. Barack Obama höll sitt tal om Egypten i Vita huset.

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVALS/AP Bild 107 av 178

En överstelöjtnant ur den egyptiska armén har hoppat upp på pansarvagn när demonstranterna närmar sig.

Foto: EMILIP MORENATTI/AP Bild 108 av 178

En demonstrant visar sitt missnöje genom en affisch med texten: ”Lämna förtryckaren” under en bild på Egyptens president Hosni Mubarak.

Foto: LEFTERIS PIARAKIS/AP Bild 109 av 178

En man har lyckats klättra upp på en staty och viftar med flaggan.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 110 av 178

Pansarvagnar hindrar demonstranter från att komma fram.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 111 av 178

Demonstranterna ber på Frihetens torg i Kairo.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 112 av 178

Mer än 250 000 människor har samlats i centrala Kairo. Det innebär att tisdagens demonstration är den största hittills.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 113 av 178

Kvinnor demonstrerar i centrala Kairo.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 114 av 178

Med flaggan i högsta hugg. Nästan 250 000 personer har samlats på frihetens torg i Kairo.

Foto: MOHAMMED ABU ZAID/AP Bild 115 av 178

Två miljoner människor deltar i protesterna. Slagordet ”Egyptens barn älskar sitt land” står på trumman.

Foto: AP Bild 116 av 178

En anhängare till presidenten har skrivit Mubarak i ansiktet under demonstrationen.

Foto: AP Bild 117 av 178

Skuggan av en soldat syns när aktivisterna avbryter protestmarschen för att be.

Foto: AP Bild 118 av 178

”Vi älskar Mubarak. Vi älskar Egypten” Anhängare till presidenten Hosni Mubarak visar sitt stöd.

Foto: AP Bild 119 av 178

Myndigheterna använder stridsvagnar för att spärra av vägarna i Egypten. Enligt uppgifter ska alla vägar och offentliga transportmedel i Kairo vara avstängda.

Foto: AP Bild 120 av 178

Påfrestningarna vid demonstrationen blev för stora. En kvinna som svimmat bärs iväg.

Foto: AP Bild 121 av 178

Soldater kontrollerar frihetens torg i Kairo.

Foto: AP Bild 122 av 178

Över 10 000 personer har nu samlats på frihetens torg i Kairo, Egypten.

Foto: AP Bild 123 av 178
Foto: AP Bild 124 av 178
Foto: AP Bild 125 av 178
Foto: AP Bild 126 av 178

Runt 100 000 människor uppskattas ha samlats på Befrielsetorget i Kairo. På bilden förbereder demonstranter en ”hängning” av en docka föreställande president Mubarak.

Foto: AP PHOTO/KHALIL HAMRA Bild 127 av 178
Bild 128 av 178

En äldre kvinna deltar i demontrationen för president Mubarak.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 129 av 178

Motdemonstranter, som är för president Mubarak, marscherade genom Kairo på tisdagsförmiddagen.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 130 av 178

En polisman brister i gråt när han välkomnas varmt av folkmassan som demonstrerade för president Mubarak.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 131 av 178

Demonstranter fiortsatte under måndagskvällen att strömma till Tahrir-torget, trots utegångsförbud.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 132 av 178

Demonstranter på Tahrirtorget.

Foto: SUHAIB SALEM/REUTERS Bild 133 av 178

På måndagen kom uppgiften om att ungdomsledda grupper bland demonstranterna ställt ultimatum till armén - att välja folkets eller regimens sida senast på torsdag.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 134 av 178

Demonstranter på Tahrir-torget bär fram en man i militäruniform på sina axlar.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 135 av 178

Demonstranter på Tahrir-torget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 136 av 178

Specialstyrkor säkrar Egyptiska museets huvudvåning under måndagen, efter att museet plundrats i lördags.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 137 av 178

Kairos flygplats på måndagen: Mannen är en av 300 passagerare som får flyga till Bombay med ett extrainsatt Air India-plan. Flygplatsen var full av folk som väntade på att få lämna Egypten.

Foto: RAFIQ MAQBOOL/AP Bild 138 av 178

Demonstranter ber på Tahrir-torget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 139 av 178

Kairos invånare köade för att köpa bröd under måndagen - innan utegångsförbudet återupptas.

Foto: AMR NABIL/AP Bild 140 av 178

En nedbrunnen polisstation i Kairo. Polismän och sophämtare sågs åter på stadens gator på måndagsmorgonen.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 141 av 178

Ideella nattvakter partullerar gatorna i Kairo. Sedan polisen dragit sig undan har många butiker plundrats av kriminella gäng.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 142 av 178

Mohamed ElBaradei deltog in nattens demonstrationer på Tahrir Square.

Foto: AP PHOTO/KHALIL HAMRA Bild 143 av 178

Många demonstranter övernattade på Tahrir Square natten mot måndagen.

Foto: AP PHOTO/KHALIL HAMRA Bild 144 av 178

Polis omringar runt 100 demonstranter som samlats i Ankara, Turkiet, för att visa sin solidaritet med demonstranterna i Egypten.

Foto: AP PHOTO/BURHAN OZBILICI Bild 145 av 178

En demonstrant, som uppger att han skadats i sammandrabbningar med egyptisk polis, ber tillsammans med andra demonstranter på Tahrir-torget.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 146 av 178

En man viftar med en egyptisk flagga efter att ha klättrat upp i en lyktstolpe.

Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 147 av 178

Slagorden ekade på torget under kvällen.

Bild 148 av 178

Mohamed ElBaradei talade till demonstranterna på Tahrir-torget på söndagskvällen.

Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 149 av 178

En pojke visar upp hagelpatroner som avfyrats av egyptiska säkerhetstjänsten.

Foto: TARA TODRAS WHITEHILL/AP Bild 150 av 178

En mamma kramar om sin son samtidigt som hon blickar ut över tusentals demonstranter i centrala Kairo.

Foto: AMR NABIL/AP Bild 151 av 178

En man går förbi stridsvagnar som blockerar en gata i centrala Kairo.

Foto: AHMED ALI Bild 152 av 178

En soldat försöker stoppa demonstranter från att ta sig till Tahrir-torget i Kairo.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP Bild 153 av 178

Tusentals egyptier ber för de demonstranter som omkom under lördagens protester.

Foto: AMR NABIL Bild 154 av 178

Män vaktar Arcaden, en galleria i Kairo, som plundrats under oroligheterna.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 155 av 178

En stängd bensinstation i Kairo. På grund av oroligheterna börjar bensin och kontanter tryta.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 156 av 178

Egyptier vaktar stöldgods som konfiskerats av plundrare.

Foto: AMR NABIL/AP Bild 157 av 178

Demonstranter samlade på Tahrir-torget i centrala Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 158 av 178
Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 159 av 178

En demonstrant invirad i den egyptiska flaggan hälsar på en soldat.

Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERS Bild 160 av 178

På lördagen samlades tusentals i Kairo för nya protester mot Mubarak.

Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 161 av 178

Demonstranter sida vid sida ovanpå militärens fordon i Kairo på lördagen.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 162 av 178

Demonstranter som tillbringat natten vid Tahrir-torget i Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 163 av 178

En demonstrant som skadats under sammandrabbningar med polisen vid Tahrirtorget i Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 164 av 178

Rena krigsscener på lördagsmorgonen i Kairo efter de våldsamma sammandrabbningarna.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 165 av 178

Efter att oroligheterna lagt sig vid Tahrirtorget klättrar denobnstranterna upp på armens fordon. Protestanterna välkomnade armen berättar kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas utsände.

Foto: AP PHOTO/XINHUA, CAI YANG Bild 166 av 178

Demonstranter omringar militärens fordon, och klättrar upp på dem, på lördagmorgonen, vid Tahrir-torget i Kairo.

Foto: AP PHOTO/BEN CURTIS Bild 167 av 178

Bränder på gatorna i Kairo, som liknar en krigszon efter fjärde dagens massiva protester mot regeringen.

Bild 168 av 178
Foto: SCANPIX Bild 169 av 178
Foto: AP Bild 170 av 178
Foto: AP Bild 171 av 178
Foto: AP Bild 172 av 178
Foto: AP Bild 173 av 178
Foto: AP Bild 174 av 178
Foto: AP Bild 175 av 178
Foto: AP Bild 176 av 178
Foto: AP Bild 177 av 178
Foto: AP Bild 178 av 178
Annons
X
Annons
X