Annons
X
Annons
X

FN till Sverige: "Äventyra inte asylrätten"

FN:s nya flyktingkommissarie Filippo Grandi visar viss förståelse för Sveriges gränskontroller, och uppmanar EU att hitta en gemensam lösning på flyktingkrisen.

– Med en koordinerad EU-respons skulle inte dessa gränsreaktioner ske, som ibland är rättfärdigade som i fallet med Sverige med enorm ankomst av flyktingar, säger Grandi till SvD.

Flykten till Europa
FN:s nya flyktingkommissarie Filippo Grandi har förståelse för Sveriges gränskontroller.

FN:s nya flyktingkommissarie Filippo Grandi har förståelse för Sveriges gränskontroller. Foto: Martial Trezzini/AP

GENÈVE Italienaren Filippo Grandi har bara suttit på sin nya post i tre dagar när han på torsdagen träffade FN-ackrediterade journalister i Genève. Grandi har just efterträtt den avgående flyktingkommissarien Antònio Guterres. Han kommer till jobbet i ett krävande skede då världen har över 60 miljoner flyktingar och Europa befinner sig i den värsta flyktingkrisen i modern tid. Det är också tre dagar sedan Sverige införde de kontroversiella gränskontrollerna för att hejda flyktingströmmen till landet.

Är detta rimliga kontroller, hur slår de mot asylsökande och vilken oro hyser du för en dominoeffekt i övriga Europa?

– Stater har enväldig rätt att hantera sina gränser. Det är inget vi kan invända mot. Men med en koordinerad EU-respons skulle dessa gränsreaktioner, som ibland är rättfärdigade som i fallet med Sverige med enorm ankomst av flyktingar, inte ske.

Annons
X

– Om Europa kunde implementera sina egna beslut att förbättra identifiering och registrering samt fördela flyktingar över kontinenten och skicka tillbaka dem som inte fått flyktingstatus, skulle allt detta inte hända. Därför måste vi fortsätta att pressa EU för en sammanhållen lösning på flykingströmmen, säger Grandi till SvD.

Den nye flyktingkommissarien tycks härmed visa en gnutta förståelse för den svenska hållningen och regeringens åsikt att man inte klarar att ta emot fler flyende. Men Grandi är samtidigt mån om att varna för vilka följder åtgärder som gränskontroller kan få.

– Ni hanterar era gränser som ni anser vara nödvändigt. Men människors rätt att söka asyl får inte äventyras. Detta är mycket mycket viktigt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Delad flyktingbörda inom EU har dock diskuterats under flera år utan att något hänt. Vad tycker du bör göras?

  – Gör det bara. Jag underskattar inte svårigheterna. Men det måste göras. Så länge Europa inte lyckas organisera en koordinerad respons på den massiva flyktingströmmen kommer länder att agera individuellt. Det fungerar inte.

  Grandi underströk samtidigt att flyktingfrågan «alltid varit extremt politisk, men att denna politisering nu nått nivåer och en intensitet som saknar motstycke ». Filippo Grandi passade emellertid på att berömma Angela Merkel för hennes generösa hållning gentemot asylsökande trots ökande motvind på hemmaplan.

  – Jag hoppas att Merkel fortsätter på samma linje. Det är viktigt på många sätt. Det är viktigt för asylsökande, för övriga Europa och för att visa ledarskap inför hela världen, säger Grandi och fortsätter:

  – Övriga världen blickar mot Europa för att se hur flyktingkrisen hanteras. Europa har traditionellt talat om för andra länder vad som bör göras, och har bett länder utanför Europa att ta emot flyende. Om Europa börjar sätta gränser, resa barriärer, vara fientlig, stänga dörrar... då kommer övriga världen att följa efter, var så säker.

  Även Turkiet fick beröm av Grandi för att landet tagit emot miljontals flyktingar från Syrien. Hans förstående attityd gentemot flertalet länder kan delvis bero på att UNHCR behöver givarbidrag samt platser för vidarebosättning från alla länder vid en stor konferens den 30 mars. Men Grandi vill kanhända också vara försiktig med kritik under första veckan på jobbet. Däremot är han skarp i tonen mot den danska idén att göra inskränkningar i FN:s flyktingkonvention från 1951.

  – FN:s flyktingkonvention är ett bra dokument, och att ifrågasätta den innebär att vi ifrågasätter grundläggande principer där vi inte ska kompromissa. Vi är helt emot att öppna en diskussion om ett dokument som är extremt användbart och viktigt. Denna konvention har hjälpt till att rädda miljontals människoliv, säger han beslutsamt.

  Annons

  FN:s nya flyktingkommissarie Filippo Grandi har förståelse för Sveriges gränskontroller.

  Foto: Martial Trezzini/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X