Annons
X
Annons
X
Den genomsnittliga soliditeten för sparbankerna var 16 procent i slutet av 2015, mer än tre gånger så högt som i storbankerna.
Foto: SvD

Drömbanken ingen utopi – den finns redan

DEL 38 | Att kräva att de svenska storbankerna ska ha samma säkerhetsmarginaler som vanliga företag är orimligt, hävdar banklobbyn. De glömmer att det redan kryllar av sådana banker i Sverige.

Detta är kapitel 38 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 5 minuter.

Vad sägs om en bank som delar ut sin vinst till idrott, kultur och forskning och som dessutom har sett om sitt hus så väl att bankräddarna på Riksbanken, Riksgälden och finansdepartementet inte ens behöver lägga deras namn på minnet? Det kanske låter som en utopi. Men det är redan verklighet.

Ett företag som har en soliditet på 4 till 5 procent skulle betraktas som en självmordskandidat av vilken revisor som helst. Om inte detta företag är en storbank förstås, då framhålls detta dumdristiga risktagande som en mänsklig rättighet.

Näringsliv
Långläsning
Cervenkas nya bok: ”Vad gör en bank?”

Den genomsnittliga soliditeten för sparbankerna var 16 procent i slutet av 2015, mer än tre gånger så högt som i storbankerna.

Foto: SvD Bild 1 av 3

Jörgen Holmquist, tidigare Sveriges högst uppsatte tjänsteman inom EU, har efterlyst dramatiskt mer kapital i bankerna: ”Det skulle göra att bankernas intressen skulle vara mer i linje med samhällets”.

Foto: Ola Torkelsson/TT Bild 2 av 3

Riksbankschefen Stefan Ingves kallar sparbankerna för ”vackert väder-banker”. Och visst har delar av sparbankrörelsen gått bort sig. Skillnaden mot en storbank är dock att om en sparbank går omkull drar den inte med sig hela Sverige.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
Annons
X