Annons
X
Annons
X

Det våras för hedningarna

Efter tusen år av kristendom blotas det återigen vid högarna. Sveriges asatroendes samfund är numera officiellt erkänt av staten och det våras för hedningarna.

Blotfest vid Uppsalas högar.

Blotfest vid Uppsalas högar.

I kylan vid den gamla kultplatsen Uppsala högar står ett 60-tal personer i ring. Genom att låta ett horn dekorerat med runskrift gå laget om hälsar de våren välkommen i en sed gamla anor som nu fått nytt liv.

För mer än tusen år sedan - när den europeiska kontinenten dominerades av kristendom och islam - gick det blodigare till här under vårblotet. Men eftersom Sveriges asatroendes samfund tolkar ”den forna seden” i modern tappning tar de avstånd från djuroffer.

29-årige snickaren Conny Ek från Gnesta fattar hornet och höjer det mot den grå skyn i vördnad för ”vanerna och asaguden Tor”. Hans fästmö, 32-åriga arbetslösa Mia Gregnert, blotar i fruktbarighetens tecken för den bebis hon bär i sin mage:

För lill-skiten härinne, hell! utropar hon glatt.

Hell! svarar ringen unisont efter varje skål.

Det blotas för våren, mot miljöförstöringen, för förfäderna och för skogsguden som skyddar mot trollen. Hemma i Sörmland blotar Mia Gregnert och Conny Ek ofta till vardags.

De hittade både varandra och hedendomen via sitt starka intresse för historia.

– Det här är ett sätt att återknyta med naturen och krafterna där, säger Conny Ek.

Efter den gemensamma skålen uppmanar cermonimästarna de medverkande att utföra sitt personliga blot. En duk i mitten av ringen fylls med brödbitar, jordgubbar, sädeskorn, smågodis, ägg och annat.

– Senare ska vi bära i väg det så att det kan återupptas i naturen via djuren, enligt vår sed, säger samfundets ordförande Henrik Hallgren.

Annons
X

Josef El Madhi

Annons
Annons
X

Blotfest vid Uppsalas högar.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X