Annons
X
Annons
X

”Det bästa är att investera i indexfonder”

Majoriteten av fondspararna bör välja bort aktiv förvaltning och satsa på indexförvaltning säger en av världens främsta experter på portföljteori, amerikanen och Nobelpristagaren i ekonomi William F. Sharpe.

William F. Sharpe.

William F. Sharpe. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

SvD Näringsliv träffar William F. Sharpe i samband med en föreläsning för SIFR (Institute For Financial Research) i Stockholm. Föreläsningssalen på hotellet i centrala Stockholm är fylld till sista plats. William F. Sharpe är inte den enda talaren men han är huvudattraktionen.

En av hans bilder i föredraget har rubriken ”The Arithmetic of Active Management” (”Den aktiva förvaltningens matematik”) och i den efterföljande intervjun landar han i följande slutsats:

–För en genomsnittlig investerare är det bästa att investera i ett lämpligt antal indexfonder.

Annons
X

Men fondindustrin, både i Sverige och USA bygger ju på motsatsen till det du säger, det vill säga att en aktivt förvaltad fond i snitt är bättre än en indexfond?

–Det stämmer! Men det betyder ju inte att det är rätt.

William F. Sharpe är professor på Stanford University i Kalifornien och en av de riktigt stora inom området portföljteori. Han fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne 1990 för sin forskning kring tillgångspriser och är särskilt känd som en av skaparna till CAPM (Capital Asset Pricing Model). En tyngre röst när det gäller fondförvaltning är med andra ord svår att hitta.

Han för resonemanget vidare med ett exempel som han använt många gånger när han talar inför publik.

–Jag brukar leka en lek där jag säger att 20 procent av publiken är indexförvaltare och 80 procent är aktiva förvaltare. Vi väljer en aktiemarknad, till exempel Sve-rige, och så antar vi att den marknaden steg 10 procent förra året. Indexförvaltarna kommer då i snitt att ha nått 10 procent före kostnader men frågan är då vad snittavkastningen är, före kostnader, för de aktiva förvaltarna, säger Sharpe.

I den här situationen brukar det uppstå viss förvirring i publiken men så småningom finns det bara en slutsats att dra.

–Om marknaden har gått upp 10 procent och snittet för indexförvaltarna är 10 procent så måste snittet för de aktiva förvaltarna också vara 10 procent.

En aktivt förvaltad fond har emellertid en avgift som är avsevärt högre än en indexfond och efter kostnader är det därmed ofrånkomligt att avkastningen för en genomsnittlig aktivt förvaltad fond är lägre än för en likvärdig genomsnittlig indexfond.

–Effekterna på sparandet är verkligen häpnadsväckande. Jag skrev en vetenskaplig artikel nyligen där jag jämförde avgiften för en aktivt förvaltad fond i USA med en billig indexfond. Det handlar om en skillnad på omkring 1 procentenhet och för den som sparar till sin pension i 30 år handlar det om 20, 25, 30 procent mindre i årlig pension, säger Sharpe.

Hur kan det komma sig att det finns omfattande forskning som visar detta samtidigt som det inte får genomslag i en bransch som sysslar med just fondförvaltning?

–Eftersom man inte tjänar särskilt mycket pengar på att driva en indexfond, om jag ska vara lite cynisk. Många tjänar pengar på de här avgifterna och då kan man ju inte säga att vi kommer att gå som index och ta 1 procent i avgift för det.

Här berättar William F. Sharpe en historia som han fått berättat för sig från trovärdigt håll. Det hela utspelade sig vid en konferens med en publik bestående av ett stort antal internationella höjdare inom aktiv fondförvaltning. Föredragshållaren förklarade för publiken att han skulle vända ryggen till och bad samtidigt att alla skulle blunda och frågade sedan hur många i rummet som hade privata pengar investerade i indexfonder.

–I princip alla räckte upp handen vilket jag tycker säger en hel del.

William F. Sharpes råd till den stora majoriteten av fondsparare är att helt välja bort aktivt förvaltade fonder och i stället bygga sitt sparande på ett antal breda indexfonder med stor riskspridning och mycket låga avgifter.

–Det finns inget skäl till varför en genomsnittlig sparare skulle försöka lära sig tillräckligt om investeringar för att bedöma vilka aktiva förvaltare, om några, de ska välja och i så fall i vilken omfattning.

Sharpe säger inte att det är omöjligt för enstaka förvaltare att under perioder slå index men möjligheten för dem att göra det under lång tid är mycket liten.

–Statistiken är väldigt tydlig, nästan ingen kan göra det över en period på 30 år och i vilket fall som helst är chansen att man klarar det nästa år mindre än 50 procent. För personer som inte är kunniga inom investeringar är indexfonder helt enkelt det uppenbara valet.

Annons
Annons
X

William F. Sharpe.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X