Annons
X
Annons
X

Deras livsuppgift: Kontrollera andra iranska kvinnor

Iran har några av världens hårdaste lagar och förbud för kvinnor. Men de heltäckta svarta gestalter som ofta får utgöra bilden av kvinnoförtryck här anser sig ofta inte alls själva vara särskilt förtryckta. Tvärtom är många regimtrogna lojalister, som gjort det till sin livsuppgift är att bevara revolutionsidealen – genom att kontrollera andra kvinnor.

Världen
Långläsning
Irans många ansikten

Mahbubeh Javidpour.

Foto: Arash khamooshi Bild 1 av 7

Mabubeh Javidpour bär alltid full chador, vilket innebär att hon är insvept i ytterligare ett stort svart skynke runt huvudet som når ända ner till marken, ovanpå svarta heltäckande kläder och en maghnae runt håret. Dessa kvinnor, som ofta kallas "chadoris" visar genom sin klädsel att de är mer religiösa och stödjer den högste religiöse ledaren.

Foto: Arash khamooshi Bild 2 av 7

Kvinnor i Teherans Grand Bazaar. I Iran får kvinnor röra sig fritt utan manlig eskort, men de får formellt inte arbeta, ansöka om pass eller åka utomlands utan en makes eller faderns tillstånd. Mer konservativa kvinnor fnyser i Iran fnyser ofta åt "feminism" som ett västerländskt påfund avsett att krossa familjestrukturen. På samma vis har regimen konsekvent trakasserat och fängslat kvinnorättsaktivister som kämpat för lika rättigheter mellan könen.

Foto: Arash Khamooshi Bild 3 av 7

Mabubeh Javidpour är föreståndare för kvinnoavdelnignen i Alreza-moskén i södra Teheran. Hon står framför väggen av porträtt av dödade soldater i Iran-Irakkriget. Hon kan varje namn och känner deras barn, eftersom många av dem har växt upp med moskéns barn- och ungdomsaktiviteter.

Foto: Arash Khamooshi Bild 4 av 7

En grupp religösa kvinnor återvänder från morgonens bönestund i södra Teheran.

Foto: Arash Khamooshi Bild 5 av 7

Kvinnor på te-stund i Masoudieh House i centrala Teheran. För några år sedan förbjöds kvinnor att arbeta på caféer, men när SvD var i stan rörde sig kvinnor fritt både som gäster och servitörer på stadens caféer. Runt tio procent av män och tjugo procent av kvinnor är arbetslösa i Iran.

Foto: Arash Khamooshi Bild 6 av 7

Iranska kvinnor i Teheran.

Foto: Arash khamooshi Bild 7 av 7
Annons
X