Annons
X
Annons
X

Trump fick se sig besegrad

Ett brödrapar, en ung stjärna och en svensk. Men ingen Donald Trump. Färska siffror från Wealth-X, som Business Insider har tagit del av, visar att kvinnor saknas bland världens tio rikaste personer.

Bild 1 av 10

Warren Buffett, Mark Zuckerberg och Ingvar Kamprad är alla med på listan av de tio rikaste i världen.

Warren Buffett, Mark Zuckerberg och Ingvar Kamprad är alla med på listan av de tio rikaste i världen. Foto: Nati Harnik och Jeff Chiu/AP och Fredrik Sandberg/TT

Inte bara fick han se sig besegrad i primärvalen i Iowa nyligen. När Wealth-X publicerar sin uppdaterade lista över världens rikaste människor kom något av ett nytt bakslag – medier runt om i världen slog snabbt fast att Donald Trump inte ens tar sig in på topp 50-listan över världens rikaste personer.

Exakt hur mycket pengar presidentkandidaten och fastighetsmogulen ruvar på är inte helt utrett. Enligt honom själv rör det sig om klart över 85 miljarder kronor, enligt exempelvis Bloomberg snarare "bara" 25 miljarder kronor – inte ens en tiondel av vad en viss svensk fogar över.

Här är världens rikaste personer:

Foto: Fredrik Sandberg/TT

10. Ingvar Kamprad

Förmögenhet: 336 miljarder kronor

Ikeas grundare har hunnit bli 89 år gammal och toppar fortfarande liknande listor ständigt. Kamprad är själv inte lika aktiv i bolaget som han var tidigare. Numera är hans roll mer likt en rådgivare.

Kamprad är inte utsvävande, utan flyger i ekonomiklass och kör en Volvo. Nyligen flyttade han tillbaka till Sverige, efter att ha bott i Schweiz i 37 år.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 10

Foto: Thibault Camus/AP

9. Michael Bloomberg

Förmögenhet: 360 miljarder kronor

Mannen som gett upphov till nyhetsbyrån med hans efternamn har också varit borgmästare i New York. På senare tid har det skvallrats om att Bloomberg skulle kunna kasta sig in i presidentvalet. Han skulle i så fall bli oberoende kandidat och enligt källor ska han vara beredd att lägg omkring 1 miljard dollar, alltså drygt 8 miljarder kronor på kampanjen.

Prova SvD digital i 1 månad – helt gratis!

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 10

Foto: Jeff Chiu/AP

8. Mark Zuckerberg

Förmögenhet: 366 miljarder kronor

2004 grundade en 19-årig Harvard-student det sociala nätverket Facebook. Tolv år senare är han den överlägset yngsta bland de rikaste i världen med sina 31 år. Facebook har mer än en miljard användare och är värt 275 miljarder dollar.

I november förra året meddelade Zuckerberg att frun Priscilla Chan fött deras dotter Max. Han passade dessutom på att skänka bort 99 procent av sina aktier i Facebook.

Annons
X
Annons
X

Bild 4 av 10

Foto: Eric Risberg/AP

7. Larry Ellison

Förmögenhet: 388 miljarder kronor

Ellison är en av grundarna av programmeringsbolaget Oracle, världens näst största mjukvarutillverkare efter Microsoft. För sex år sedan skar Ellison ned på sin årslön från 1 miljon dollar till 1 dollar, men han tjänar fortfarande mer än 60 miljoner dollar tack vare aktieutdelningar.

En av Ellisons stora intressen är tennis, han är storsponsor av Intercollegiate Tennis Association, ITA. Dessutom är han med i Bill Gates och Warren Buffetts "The Giving Pledge", en amerikansk filantropisk kampanj som syftar till att de rika medlemmarna ska ge bort minst hälften av sin förmögenhet.

Annons
X
Annons
X

Bild 5 av 10

Foto: Bo Rader/AP

6. Charles Koch

Förmögenhet: 401 miljarder kronor

Charles Koch är styrelseordförande och vd på konglomeratet Koch Industries, USA:s näst största privata bolag. Koch Industries har 100 000 anställda och verksamheter främst inom kemisk-teknisk industri, mineraler och energi.

Både Charles och hans något rikare bror David har stor inflytande på amerikansk politik och stöttade den republikanska kandidaten Carly Fiorina tidigare, men har sedan dess sagt att de dragit sig ur valkampanjerna.

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 10

Foto: Phelan M. Ebenhack/AP

5. David Koch

Förmögenhet: 406 miljarder kronor

David Koch är vice ordförande i Koch Industries. Han har varit mer tillbakadragen än sin äldre bror Charles, men har varit väldigt generös med sina pengar och stöttat bland annat cancerforskning och sjukhus. Något som hänger samman med att han själv övervunnit prostatacancer. David Koch överlevde en flygplanskrasch 1991, då alla andra i förstaklass dog.

Annons
X
Annons
X

Bild 7 av 10

Foto: Ted S. Warren/AP

4. Jeff Bezos

Förmögenhet: 485 miljarder kronor

I ett garage i Seattle grundade amerikanen Bezos e-handelsbolaget Amazon, som sedan dess växt rekordartat och blivit en branschjätte. Häromåret fick Amazon en hel del negativ publicitet på grund av anställdas vittnanden om hårda arbetsförhållanden.

Bezos äger ett rymdföretag, Blue Origin, som lyckades med sin första rymdfarkost förra året. Utöver det är han också engagerad i ett företag som hittar cancer genom blodtester.

Annons
X
Annons
X

Bild 8 av 10

Foto: Nati Harnik/AP

3. Warren Buffett

Förmögenhet: 520 miljarder kronor

Den här mannen behöver knappast någon närmare introduktion. Från enkla förhållanden i Nebraska har Buffett via många framgångsrika köp klättrat till att bli en av världens mest inflytelserika finansmän. Han har investeringar i bland annat Coca-Cola, American Express och General Motors. Han är en av de mest givmilda bland de rikaste och har gett bort minst 184 miljarder kronor.

Annons
X
Annons
X

Bild 9 av 10

Foto: AP

2. Amancio Ortega

Förmögenhet: 572 miljarder kronor

Vid 14 års ålder började spanjoren Ortega jobba som springpojke för en lokal klädbutik. Sedan grundade han Inditex, ett av världens största klädimperium. Mest känt bland företagen inom Inditex är Zara.

Ortega lever själv inte särskilt överflödigt, han äter fortfarande lunch med sina anställda och klär sig enkelt i en vit skjorta och blå kavaj.

Annons
X
Annons
X

Bild 10 av 10

Foto: Michel Euler/AP

1. Bill Gates

Förmögenhet: 749 miljarder kronor

Microsoft-mannen Gates är överlägsen etta, och har varit miljardär sedan 31 års ålder. Och trots sin stora förmögenhet, fortsätter han och frun Melinda att ge bort stora summor via sin stiftelse. Fokus ligger på att lyfta folk ur fattigdom och bota malaria och andra sjukdomar. Under det världsekonomiska forumet i Davos tidigare i år skrev Bill och Melinda en gemensam artikel om att global fattigdom kan vara borta år 2030.

Annons
Annons
X
Annons
X