Att säga att vi har en överhettad bostadsmarknad i Sverige är kanske att sparka in en tältöppning, men här är några saker som talar för att Sverige blivit en drivbänk där något riktigt läskigt kunnat gro under lång tid.

1. Bostadspriserna i Sverige har stigit med över 150 procent sedan 1997. Uppgången tillhör den högsta i hela världen och är betydligt större än i USA före kraschen.

2. De få länder som haft ett ännu kraftigare bostadsrally som Irland, Spanien och Storbritannien har redan upplevt ett ordentligt prisras. I Sverige har priserna stigit.

3. Svenskarnas skuldsättning i förhållande till inkomsterna är rekordhög. Den är högre än innan 90-talskrisen och högre än de amerikanska hushållens på toppen.

4. I nästan alla andra länder faller skuldsättningen. I Sverige stiger den. Bolånen växte med bortåt 10 procent ifjol.

5. Belåningsgraden på bostäder har stigit till rekordnivåer på över 60 procent.

6. De svenska bolåneräntorna är klart lägre än i andra europeiska länder och även kraven på kontantinsats.

7. I Sverige är bostadsköp gynnade genom ränteavdrag och slopad fastighetsskatt.

8. Statliga SBAB har under lång tid eldat på marknaden genom generösare villkor och låga räntor.

9. Svenska banker har varit gynnade av en stor andel bolån i sina portföljer. Nya regler kommer att göra det dyrare för bankerna att låna pengar vilket betyder dyrare bolån.

10. En väldigt stor del av nyutlåningen till bostäder görs till rörlig ränta vilket ökar sårbarheten för en kommande räntechock.

Till det kommer att en stor del av svenska folkets förmögenheter är låsta i boendet. Ett decennium av uppgång har skapat hundratusentals miljonärer. Den dagen 40- och 50-talisterna vill frigöra sina pengar samtidigt kan det bli trångt i dörren. Tillsammans får det här alla larmklockor att ringa samtidigt. Men det har de i och för sig redan gjort ett tag, utan att något har hänt. Och visst kan slutsatsen visa sig vara helt fel. Men det är också det försåtliga med bubblor. De svävar ofta vackert genom luften så länge att det är lätt att tro att de kommer vara för evigt.

Många pekade ut de galet övervärderade it-aktierna och perversionen på den amerikanska bostadsmarknaden flera år i förväg. Men plötsligt säger det poff. Och då gäller det att vara förberedd för att inte bli en blöt fläck.