Annons
X
Annons
X

Börsras efter Europabesvikelser

Börsdagen var en riktigt ledsam historia och slutade som en av årets sämsta hittills. Från Europa kom besvikelserna både i form av politisk osäkerhet och svag statistik.

Av TT

När börsen stängde hade OMXS-index sjunkit med 4 procent till 318,7. Även på de ledande Europabörserna rasade det rejält, om än mindre.

Från Tyskland kom sura siffror när preliminärt inköpschefsindex för industrin sjönk till den lägsta nivån på nästan tre år i april. Även euroområdets inköpschefsindex blev en besvikelse och sjönk i april.

Inte heller på det politiska planet imponerade Europa på marknaden. I Frankrike oroade presidentvalet och i Holland var det regeringens oenighet om budgetnedskärningar som skrämde.

Annons
X

Men dagens nyheter tillsammans med den amerikanska nedgången i fredags räcker bara för att förklara högst ett par procent av nedgången, menar Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB aktiehandel.

– Det är psykologiskt styrt med nervösa investerare och faktorer som inte kan förklaras med dagens nyheter, säger han till TT.

Dagens storförlorare blev Alfa Laval efter att delårsrapporten uppvisat en sämre vinst än analytikerna förväntat sig. Aktien föll 6,8 procent.

Astra Zeneca, som köper amerikanska Ardea Bioscienses för 1 miljard dollar, cirka 6,7 miljarder kronor sjönk minst av storbolagen med 1,1 procent.

Även de ledande Europabörserna stängde kraftigt neråt. Paris CAC-index sjönk 2,8 procent. Londonbörsens FTSE-index sjönk 1,9 procent och Frankfurts DAX-index sjönk 3,4 procent.

Följ utvecklingen på vår börstjänst

http://bors-nliv.svd.se/

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X