Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Borgerligt hopp om högermagnet

I en i stort sett stillastående opinion får Sverigedemokraterna sin högsta notering någonsin i SvD/Sifos väljarbarometer för mars. Kristdemokraterna balanserar på riksdagsspärren, men det finns de som tror att den blivande KD-ledaren Ebba Busch Thor ska fylla ett politiskt tomrum på högerkanten och stoppa Sverigedemokraterna.

Politiken rör sig, men väljarna står still i SvD/Sifos nya väljarbarometer.

Det kan bero på att de större händelserna inträffade underslutet av mätperioden, och inte har hunnit få något genomslag i opinionen.

Utrikesminister Margot Wallström portades från Arabförbundets möte i Kairo i måndags. Sedan sa den svenska regeringen upp Saudiavtalet och Saudiarabien kallade hem sin ambassadör från Stockholm.

Annons
X

Den svenska utrikespolitiken - fram tills dess ett av regeringen Löfvens få glädjeämnen – befann sig plötsligt i allvarlig kris. I Mellanöstern har Sverige nu relationsproblem både med Israel – som uppstod efter erkännandet av Palestina – och Saudiarabien, samt ett okänt antal saudiska allierade.

Det blev inte alls som Stefan Löfven hade tänkt sig, men om det kommer att påverka opinionen återstår alltså att se.

I den inrikespolitiska världen löste partiledarprocessen i Kristdemokraterna ut sig i onsdags. Då kastade den sista utmanaren Jakob Forssmed in handduken efter att ha bedömt det som utsiktslöst att försöka besegra den populära Ebba Busch Thor, i dag kommunalråd i Uppsala.

Det betyder att de kristdemokratiska partimedlemmarna - efter att ha levt med krympande stöd i över ett decennium – till sist har bestämt sig för att det är värt att chansa för att göra någonting åt problemet.

Busch Thor har mindre rikspolitisk erfarenhet än Forssmed, hon saknar riksdagsplats till skillnad från Forssmed, och hon har inte samma nära relation till den sittande partiledningen som Forssmed. Hon var alltså det minst ”säkra” alternativet, ändå utklassade hon Jakob Forssmed i antal nomineringar.

Kristdemokraterna får fyra procent - det är rikspolitiskt existensminimum – i den här mätningen vilket illustrerar varför de behöver någon som ”går igenom rutan” - vilket de flesta tycker att Busch Thor gör. Men det finns större förhoppningar på henne än så - och de kommer inte bara inifrån Kristdemokraterna.

I en artikel i den borgerliga Svensk Tidskift med rubriken ”KD avgör borgerlighetens öde” argumenterar skribenten för att KD bör ta ett steg till höger med Ebba Busch Thor. Och bli ett parti för kulturkonservativa väljare som saknar andra borgerliga alternativ, och annars riskerar att gå förlorade till Sverigedemokraterna.

Det handlar med andra ord om att Kristdemokraterna ska undvika ”den liberala gyttjebrottningen” som Mikael Oscarsson - ordförande i KD:s Uppsaladistrikt – säger i SvD:s reportage i dag. Men att göra det som alla andra partiledare har misslyckats med – stoppa Sverigedemokraterna – är förstås en betungande uppgift för 28-åriga Ebba Busch Thor.

Inte heller Sverigedemokraterna registrerar en statistiskt säker ökning i dagens väljarbarometer, men 13,9 procent är den högsta noteringen någonsin för partiet i en Sifomätning.

Och när Sifo:s Toivo Sjörén tittar djupare i materialet är det tydligt att SD har breddat sitt stöd efter valet - i de tre storstäderna får partiet nu stöd av över tio procent av väljarna, och är klart större än Miljöpartiet.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning Valuvar det 11 procent av LO-väljarna som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2014. I Sifos väljarbarometer för mars är det hela 23 procent av LO-medlemmarna som säger att de skulle rösta på SD, om det vore val i dag.

Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X