Annons
X
Annons
X

"Bonus malus" väntar för bilägare

Regeringen vill införa ett så kallat "bonus malus"-system för bilägare, så att den som kör en bil med högt utsläpp av koldioxid får ett ekonomiskt straff, medan en miljövänlig bil belönas.

Statsminister Stefan Löfven besökte på fredagen Volvo-fabriken i Torslanda. Han guidades runt av Volvos vd Håkan Samuelsson (till höger).

Statsminister Stefan Löfven besökte på fredagen Volvo-fabriken i Torslanda. Han guidades runt av Volvos vd Håkan Samuelsson (till höger). Foto: Adam Ihse/TT

Systemet med det latinska namnet bonus malus ("bra" respektive "dålig") har diskuterats i flera år. Det föreslogs i en utredning som arbetade under den förra regeringen, och nu pågår arbete med hur det konkret ska utformas.

Statsminister Stefan Löfven tog upp bonus malus under sitt besök på Volvo Cars fabrik i Göteborg på fredagen.

– Det ska vara dyrare att ha en bil som släpper ut mycket, och billigare att ha en som släpper ut lite. Meningen är att systemet ska vara självförsörjande, säger han.

Annons
X

En tidsplan som satts är att bonus malus ska införas redan under 2017.

– Det är inte långt borta. Men det gäller att få parametrarna rätt, så att man sätter rätt gränser i ett stegvist system. Det gäller också att vara överens med bilbranschen, säger Stefan Löfven.

Enligt utredningen som las fram 2013 finns flera tänkbara varianter. Bilar med höga utsläpp av koldioxid kan påläggas någon skatt eller avgift, medan bilar med låga utsläpp får en premie som ersätter dagens supermiljöbilspremie.

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Statsminister Stefan Löfven besökte på fredagen Volvo-fabriken i Torslanda. Han guidades runt av Volvos vd Håkan Samuelsson (till höger).

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  X
  X
  X
  Annons
  X