Annons
X
Annons
X
Sverige
Kommentar

Erica Treijs: Späda på rasism – ingen ursäkt att blunda för brott

Sexövergrepp i offentliga miljöer

Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm

Köln, Helsingfors och Stockholm. Unga kvinnor blir sexuellt ofredade och antastade. Nu talar vi ännu en gång om de mörkaste sidorna av den gemensamma kvinnliga erfarenheten. Den när kroppar blir ofrivilliga objekt. Händer som tafsar, ord som skär. I värsta fall leder dessa handlingar till våldtäkter, ofta med skuld och skam hos offren. Men sällan till åtal och fällande domar mot förövarna.

Det är allvarliga brott – mäns våld mot kvinnor. Brott som kan härledas till patriarkala strukturer i både det svenska samhället och utanför.

I de här fallen sägs förövarna ha sina rötter i de senare. Samhällen där kvinnor göms undan. Där kroppar ska täckas för att inte locka manlig sexualitet i allmänhet och där fägring möjligen tillåts bland andra kvinnor eller i det egna hemmet. Där mammor klär sina flickor som pojkar för att som "bacha posh" få mer frihet och större chans att få gå i skolan. Det sistnämnda har bland annat SvD:s Jenny Nordberg beskrivit ingående i boken "De förklädda flickorna i Kabul".

Annons
X

Det är också från Afghanistan som över 60 procent av de ensamkommande barnen som sökt asyl i Sverige flytt. Nästan alla är unga pojkar.

I en internrapport från polisen, som DN grävt fram gällande sommarens musikfestival We are Sthlm, så var det en stor grupp med ungdomar, ”företrädesvis afghanska flyktingungdomar”, som utmärkte sig. Något polisen valde att inte berätta, enligt uppgift av rädsla för att spela Sverigedemokraterna i händerna. Exakt vad som hände är ännu inte fastlagt.

Det öppna, politiskt korrekta Sverige skakas ännu en gång i sina grundvalar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det öppna, politiskt korrekta Sverige skakas ännu en gång i sina grundvalar. Vi letar syndabockar och klistrar etiketter. Om poliser godtyckligt väljer vad de ska rapportera, så är det givetvis förkastligt. Ännu värre om den allmänna uppfattningen är att lite kladd får väl ändå tjejer acceptera, allra helst om de "ber om det" i form av korta kjolar och rejäla urringningar. När det handlar om flickor och kvinnor som blir sexuellt ofredade på offentlig plats i Stockholms innerstad.

  Ändå är tafsande något alla kvinnor varit med om. Det undangömda. Det skamfyllda. När det egentligen handlar om brott som ska regleras med lag och rätt.

  Till det kommer rädslan att öppet diskutera om förövarna inte är etniska svenskar. Män, kvinnor, invandrare, religiösa grupper, etniska svenskar och ensamkommande flyktingbarn – alla ska vi stå lika inför lagen. Risken att späda på stigmatisering och rasism kan aldrig vara en förevändning för att blunda för brott – även om det var ett annat Sverige, då andra normer gällde, i somras. När DÖ var vid liv och innan bilden på treårige Alan Kurdis döda kropp spridits över världen.

  Risken att späda på stigmatisering och rasism kan aldrig vara en förevändning för att blunda för brott.

  Övertygelser drar in som åskväder, blixtrar till och åker vidare. Men fakta består. Som att kvinnor har rätt till sina kroppar och att det finns män som inte förstår eller accepterar var gränsen går.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X