Annons
X
Annons
X

Blingon – nyast i lingonfamiljen

Blingon – en hybrid mellan blåbär och lingon – väcker just nu stor uppmärksamhet. Det ovanliga bäret finns i skogarna i Bohuslän och har blålila bär, ljusgröna blad och blommor som står sig ända till augusti.

Blingonblommor som ännu inte blivit bär. Bilden är tagen i Bohuslän

Blingonblommor som ännu inte blivit bär. Bilden är tagen i Bohuslän Foto: EVASTINA BLOMGREN

Föreningen Bohusläns flora har upptäckt den ovanliga hybriden där lingon verkar ha korsat sig med blåbär. Ordförande Evastina Blomgren är på väg till bären när SvD når henne.

– Den får väldigt lite bär eftersom hybrider sällan sätter frukt. Istället har den blommor som står sig längre, säger hon.

Det var vetenskapsradion som på fredagen uppmärksammade den ovanliga hybriden. Den speciella växten upptäcktes egentligen redan 1998 vid en inventering som föreningen gjorde.

Annons
X

Vid några tillfällen har det kommit bär, men än är det för tidigt. I vanliga fall brukar hybrider inte föröka sig, men just blåbär och lingon sprider sig med underjordiska stammar som gör att ”blingonen” nu täcker flera kvadratmeter mark.

Blingonen påminner en del om sina föräldrar, men de lila bären smakar inget vidare, enligt Evastina Blomgren.

– Bladen är ganska ljust gröna som blåbär, men det är läderartade som lingon. Blommorna är inte lika någon av blåbär eller lingon.

Det latinska namnet för blingonen är vaccinium myrtillus (blåbär) X vaccinium vitis-idaea (lingon). Precis som andra hybrider anges namnet med ett gångertecken mellan de två förgångsarterna. Frågan är om blingon är ett bra namn.

– Jag tycker att de borde heta blågon. Det är mer rättvist mot blåbären, säger Evastina Blomgren.

Har du egna korsningar hemma?

mailto:webbredaktion@svd.se
Annons
X

Blingonblommor som ännu inte blivit bär. Bilden är tagen i Bohuslän

Foto: EVASTINA BLOMGREN Bild 1 av 1
Annons
X
X
X
X
Annons
X