Annons
X
Annons
X

Blåmärken som troféer

När Blood Countess, Sleaze Machine och Kitty Cleaveage kastar sig ut på rullskridskor väntar stenhårda tacklingar i ett rasande tempo. Roller derby lockar allt fler men är inget för veklingar. SvD var med när Stockholm mötte Hamburg i sporten där män inte platsar.

I Visättrahallens omklädningsrum i Huddinge råder febril aktivitet inför dagens uppgörelse mellan Stockholm roller derby och Hamburg harbor girls. Svenskorna krigsmålar sig i ansiktet, medan tyskorna skrålar kampsånger i korridoren utanför.

Stockholm roller derby (STRD) är taggade till tänderna. I höstas fick de stryk mot Hamburg, och när förlustmatchen kommer på tal blir många av spelarna svarta i synen.

–Det är en jävla krigarinstinkt, vi vill verkligen ha revansch, säger Emmelie ”Blood Countess” Bogårdh, som till vardags jobbar inom vården.

Annons
X

Hon drar på sig tävlingsutstyrseln, tunna nylonstrumpbyxor, svarta nätstrumpor, hotpants och gul-blå matchtröja, och susar iväg på rullskridskor med mobilen tryckt mot örat för att släppa in sjukvårdsteamet som ska hålla ett vakande öga på dagens match, eller ”bout” på derbyspråk.

Det är den första hemmamatchen för Stockholm och första internationella tävlingen på svensk mark – samtliga 700 biljetter har gått åt.

Roller derby är en tuff fullkontaktsport bara för kvinnor. Tio spelare i två lag skejtar runt en bana på klassiska rullskridskor med dubbla hjulpar. I varje lag finns en ”jammer”, som plockar poäng genom att passera så många motståndare som möjligt. De övriga, ”packet”, försöker tackla och blockera. Laget med mest poäng efter 60 minuter vinner.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trots knä-, handleds, armbågs-, tandskydd och hjälm blir det en del skador. Rikligt tatuerade Cherry ”Cherry D’vine” Ness bröt foten på en träning i höstas.

  –Det är lite brutna ben och smällar i svanskotor. Men vi tränar på säkerhet och fallteknik. Blåmärken blir det ju dagligen, det räknar vi inte som skador längre utan som troféer, säger hon och skrattar.

  Många av Stockholm roller derbys medlemmar är i 30-årsåldern och på banan möts allt från åklagare och journalister till vårdpersonal och formgivare. Cherry Ness tycker att roller derby passar för alla.

  –Det krävs bra kondition och bra balans, men alla kan vara med. Du kan vara som mig, 85 kilo, eller du kan väga 50 kilo, säger hon.

  Varje spelare väljer ett derbynamn och ett nummer som registreras i en internationell databas. Stockholm har bland annat en Toxic Waist, en Smashed, not strrd, en Kitty Cleavage och en Speed Slut.

  –Det är med glimten i ögat och lite ironi, man kan driva med sig själv. Lite som rockstjärnor eller superhjältar när de ska göra sina hjältedåd, säger Nattis ”Bess Irv Cold” Mörkenstam, som är STRD:s ordförande.

  Hon fick tips om sporten av en kompis och inspirerad av alla matchklipp hon hade betat av på Youtube var hon med och drog igång laget 2007. Då var de en handfull entusiaster som skejtade på parkeringsplatser. Till en början gick det trögt att värva fler, men nu har Stockholm roller derby över 50 medlemmar och satsar på att forma fyra lag för att bli en officiell liga.

  SvD gjorde ett reportage från Londons derby-scen redan 2006. I Sverige exploderade intresset först tre år senare, efter Drew Barrymores regidebut Whip it. Filmen om amerikanska Bliss, som dumpar skönhetstävlingarna för att bli roller derby-stjärna, fick många svenska kvinnor att snöra på sig rullskridskorna.

  I dag finns det sju svenska lag och STRD är rankat 12:a av 55 i den europeiska ligan.

  Roller derby föddes ur amerikanska rullskridskomaraton för närmare hundra år sedan, men somnade in på 70-talet efter att ha övergått i mer uppgjorda matcher.

  I början av 2000-talet blåste en grupp kvinnor i Austin, Texas, liv i sporten igen. Gräsrotsrörelsen fick en ny generation roller derby-ligor att växa fram i USA och Europa. Eftersom kvinnor äger sporten används inget prefix, motsvarande damfotboll eller damhockey, för att tala om vilket kön utövarna har.

  –Även för länge sedan när det var mixade lag var det kvinnorna som var stjärnorna. Det är en bättre sport när kvinnor spelar. Jag kan inte sätta fingret på varför, det bara är det, säger Nattis Mörkenstam, som bär texten ”This end at the enemy” bak på sina hotpants.

  Som gammal punkare känner hon igen punkens gör det själv-kultur i derbyvärlden. Det finns en stark sammanhållning mellan utövare över landsgränserna och i ligorna, och hon ser roller derby som en demokratisk sport där alla får lov att ta plats.

  –Det stärker och bygger upp kvinnor i gemenskapen att alla får säga vad de tycker, alla är lika viktiga, säger hon.

  Många i Stockholmslaget tycker att spelet har fått ett lyft sedan kanadensaren Jason ”Sloppy Boggins” Holder, med erfarenhet från Austin och Toronto, började träna dem i januari. Han tror att roller derbys ökade popularitet har att göra med att det har blivit en riktig sport.

  –Det brukade vara mer av en show, mer entertainment. Det är en riktig sport nu, med kvinnor som utövar den och driver den, säger han.

  I december hålls första VM i roller derby någonsin, i Kanada. Spelare från STRD har fått nästan hälften av platserna i det svenska landslaget.

  Sleaze Machine, alias Stina Axelson, svidar om till guldtights och guldiga paljettshorts inför dagens match.

  –Jag har haft svårt att identifiera mig med den här kulturen, med punken och rockabilly. Jag började med det här för att jag gillar att åka rullskridskor, säger hon och tillägger att hennes alias inte är särskilt tufft.

  –Du har ju för fan ”Sleaze Machine”, säger Emmelie Bogårdh och båda garvar.

  Stina Axelson tycker att livet har blivit bra mycket roligare sedan hon började med roller derby.

  –Tjusningen är att jag sportar utan att tänka på det. Jag har 50 systrar, 50 bästa vänner, folk jag aldrig skulle träffa annars. Det är 50 starka kvinnor, säger hon.

  Emmelie Bogårdh skriver sitt derbynummer 1300 med svart tusch på armen. Det är vad det kostar att köpa alla spritsorter till drinken Long island ice tea på Systembolaget, en summa hon också har karvat in med skalpell på ena vaden.

  Precis som flera andra har hon låtit göra lagtatueringen, en liten rullskridsko. Med bakgrund inom fotboll, basket och hockey är hon en riktig vinnarskalle även i roller derby:

  –Jag går in med stenhårt hat och kan verkligen inte förlora. Det är väldigt kul med närkontakt och hög fart, det går undan. Samtidigt både offensivt och defensivt, och man får vara fin, ha sina kläder och det där lilla alter egot.

  Roller derby flirtar som sagt med rocken, punken och 50-talsestetiken. Sporten uppmärksammas ofta för att många bär nätstrumpor och korta, tajta kläder. Ett fokus som irriterar vissa i laget.

  –Det är ju inte det vi fokuserar på, säger Stina Axelson.

  Från DJ-båset ute i matchhallen pumpar musiken. Sju domare cirkulerar runt den ovala banan som har markerats på hockeyrinkens golv med svart tejp. Modiga åskådare sitter på oskyddade så kallade suicide seats inne i rinken, mindre modiga håller sig till läktaren.

  Första perioden startar med ett blås i visselpipan: Packet (klungan med spelare) är iväg. Två blås: Båda lagens jammers, med stjärna på hjälmen, kastar sig mot kvinnorna i klungan, som åker lätt framåtlutade med rumpa och axlar som tacklingsvapen.

  Tempot är hisnande och den som inte kan reglerna har svårt att hänga med.

  Det blir en rivstart för Stockholm.

  Varje period är uppdelad i en rad minimatcher på upp till två minuter, så kallade ”jams”. Efter två jams tar den snabba och orädda jammern och datorspelsdesignern Tove ”Hyper Nova” Enghed täten och varvar Hamburgs jammer, som blir utvisad en minut. Under tiden plockar Hyper Nova 15 poäng till Stockholm.

  Hamburg halkar efter och efter första perioden leder Stockholm med 80–22.

  Stockholmslaget samlas i omklädningsrummet, chockade över hur bra det går. Samtliga uppmanas att hålla ett extra öga på Hamburgs farligaste spelare, Heavy miss Gail.

  –Tänk inte på poängen, det står noll-noll, säger Sloppy Boggins och går ut för att ta en cigarett.

  Period två drar igång.

  Stockholmslaget fortsätter att plocka poäng, tackla och blockera. Blood Countess ger den tyska jammern en stenhård tackling så att hon välter.

  Men i nästa jam faller hela det svenska laget. Smashed, not strrd får en skridsko i magen och viker sig dubbel intill avbytarbänken.

  Plötsligt är större delen av Hamburgs lag utvisat och till tonerna av Buzzcocks Ever fallen in love lyckas Stockholms Twist’d T plocka 20 poäng.

  Med fem minuter kvar av matchen har Heavy miss Gale samlat på sig sju utvisningar och åker ut för gott. Hon möts av jubel och applåder från den lilla Hamburg-klacken vid sidan om banan.

  Strax efter får ytterligare en Hamburg-spelare lämna matchen.

  Stockholm segrar till sist med 150–55. De svenska spelarna är rusiga av lycka efter revanschen och familj och vänner väller in på planen för att gratulera.

  Tillbaka i omklädningsrummet korkar laget upp Chapel hill så att skummet sprutar. Spelarna halsar bubbel direkt ur flaskorna, medan de kastar på sig ytterkläder utanpå sina matchdräkter för att hinna med pendeltåget till efterfesten på Debaser.

  Lagkaptenen Jenny ”Hussinsane” Kjellbom är andfådd och jublande glad.

  –Efter en sån här gång känner man sig som bäst i världen. Helt otroligt, vilken utklassning, säger hon.

  Med en hemmaseger i bagaget är spelarna i Stockholm roller derby extra laddade inför mötet med Kallio rolling rainbows från Helsingfors nästa helg. I februari i år vann de över de rullande regnbågarna på bortaplan, nu hoppas de göra samma sak på hemmaplan.

  –Det känns skitbra, men jag vet att de kommer vilja ha revansch mot oss, säger Jenny Kjellbom.

  Stockholm Roller Derby besegrade Hamburg Harbor Girls

  svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X