Annons
X
Annons
X

Sovjetiskt ubåtsvrak hittat

Dykare har hittat vraket efter den sovjetiska ubåten S-2 i Ålands hav. Samtliga 50 ombordvarande på båten, som sänktes av minor under andra världskriget, omkom.

Sovjetiskt ubåtsvrak hittat

Efter 10 års sökande har svenska och åländska dykare hittat vraket av den sovjetiska ubåten S2. Hon sänktes av en mina i Ålands hav i januari 1940 och gick under med hela sin besättning.

Dykarlaget skriver i ett pressmeddelande att svenska Krigsarkivet har uppgifter om att S-2 sänktes på svenskt territorialvatten av svenska minor. Men enligt det finländska krigsarkivet skedde minsprängningen på finskt vatten.

Sökningarna efter båten startade i april 1999.

”Efter att ett stort vattenområde genomsökts har vraket nu påträffats i Ålands hav vid riksgränsen mellan Sverige och Finland av ett svenskt-åländskt dykarlag”, heter det i pressmeddelandet.

Annons
X
Annons
X

I dykarlaget ingår bland andra Ingvald Eckerman, sonson till fyrvaktaren J.A Eckerman på Märkets fyr som blev vittne till när S-2 sänktes den 2 januari 1940.

Svenska och åländska myndigheter har informerats om fyndet av ubåten, liksom Rysslands ambassad i Sverige.

Enligt pressmeddelandet fäster Ryssland stor vikt vid att S-2 hittats. Därför har ryska myndigheter kontaktat svenska och finska myndigheter med en förfrågan om S-2:s öde.

Här hittades ubåten

hitta.se

Vet du något om händelsen?

svd.se

Stockholm TT

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Mer från Startsidan

Annons
X