Annons
X
Annons
X

Amazon anlitade nazistvakter

E-handelsjätten Amazon ska ha anlitat ett vaktbolag som drivs av en nazist, rapporterar Expo. I en tysk dokumentär avslöjas det att vakterna bär svarta uniformer och trakasserar utländska arbetare i Tyskland.

Foto: SCANPIX

Hess security - så heter vaktbolaget som Amazon ska ha anlitat för att kontrollera utländska arbetare.

Namnet anspelar på den tyska nazistpolitikern Rudolf Hess och enligt dokumentären, som sändes i Tyskland, bär vakterna svarta uniformer av märket Thor Steinar som är starkt förknippat med extremhögern i Tyskland.

Vakterna ska ha anlitats för att hålla koll på e-handeljättens utländska personal som bor på motell och budgethotell.Tidningen Expo skriver att videomaterial i dokumentären visar hur vakter systematiskt kontrollerat utländska arbetarnas sovrum och kök. Enligt Independent har personalen fått veta att vakterna agerar poliser.

Annons
X

En av de intervjuade vittnar om att personalen utsätts för kroppsvisitationer för att kontrollera om de stulit frukostbullar.

Amazon har 7 700 fastanställda i Tyskland men har även tusentals tillfälliga arbetare från hela Europa. De hävdar att de inte anlitar Hess - security och att man nu utreder anklagelserna i dokumentären.

Fackliga organisationer i Tyskland har enligt Telegraph i åratal anmärkt på Amazons personalpolitik, speciifikt handlar det om att de anställda pressas hårt, utsätts för visitationer samt har korta raster.

Avslöjandet kommer kort efter Financial Times granskning av Amazons verksamhet i England där anställdas arbetsvillkor ifrågasatts. I reportaget kommer det bland annat fram att personalen pressas hårt för att uppnå målen.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X