Annons
X
Annons
X

Actives vd efter bakslaget: "Väldigt överraskande"

Att Active Biotechs flaggskeppsprojekt mot ms, laquinimod, uppvisade negativa säkerhetsresultat i högre doser, 1,2 milligram, kom som en blixt från klar himmel. Det säger bolagets vd Tomas Leandersson.

"Detta är väldigt överraskande eftersom vi inte sett några tecken på detta tidigare i våra tidigare studier med 0,6 milligram", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Sannolikheten för att laquinimod till slut verkligen kommer att nå USA-marknaden har nu minskat, bedömer Leandersson. Dock bör ms-läkemedlets försäljningspotential inte nödvändigtvis påverkas i det fall det når marknaden enligt honom.

Fas 3-resultaten för laquinimod i en lägre dos, 0,6 milligram, väntas alltjämt kring halvårsskiftet nästa år medan fas 2-resultat väntas någon gång under 2017.

Annons
X

Om hela laquinimod-projektet till slut tvingas läggas ned måste man uppriktigt nog ifrågasätta hela Active Biotechs nuvarande existens:

"Här kan det inte uteslutas allt från att bolaget avlistas från Stockholmsbörsen och ytterligare personalnedskärningar. Men detta är i så fall en ägarfråga och inte för mig att uttala mig om ", resonerar Tomas Leandersson.

Active Biotech-aktien rasar drygt 30 procent efter måndagseftermiddagens bistra besked från partnern Teva.

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  X
  X
  X
  Annons
  X