Annons
X
Annons
X

2016 ett hårt slag – de har lämnat oss

Dog under andjakt, flera stora författarnamn och den femte Beatlen – flera tunga namn inom kulturens värld har lämnat oss under 2016. De allra mest uppmärksammade är Prince, Josefin Nilsson, David Bowie, Umberto Eco och Bodil Malmsten.

Här följer de mest uppmärksammade.

Bild 1 av 48

Bodil Malmsten, George Martin, Josefin Nilsson och Prince.

Bodil Malmsten, George Martin, Josefin Nilsson och Prince. Foto: AOP och TT

Prince blev 57 år

Prince.

Prince. Foto: Matt Sayles/AP

Prince Rogers Nelson föddes den 7 juni 1958. Han blev 57 år gammal. Artisten går till historien som en av de största inom popmusiken. Han vann sju Grammy Awards och nomierades 30 gånger. Fem av hans singlar blev listtoppar och han vann en Oscar för musiken till filmen ”Purple Rain”.

Prince gav funken nytt liv genom att blanda ihop den med pop och brittisk new wave och skapade en helt ny genre, säger musikjournalisten Mats Nileskär.

– Han är en av de största musikerna i vår tid helt klart, han är länken tillbaka till populärmusikhistorien och är den stora förnyaren. Prince går inte att jämföra med någon annan. Han är outstanding.

På 1990-talet ändrade Prince sitt namn till en outtalbar symbol och skrev ordet "slav" på kinden i protest mot sitt kontraktsvillkor med skivbolaget Warner. Några år och många skivor senare kunde han byta skivbolag och började då åter använda sitt riktiga namn.

Prince hade tiden innan han gick bort lagt instrumenten åt sidan för ägna sig åt att skriva sina memoarer. De var tänkta att ges ut hösten 2017 med titeln "The beautiful ones".

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 48

"Den femte Beatlen" George Martin död

George Martin

George Martin Foto: Dan Steinberg/AP

Musikproducenten George Martin, som tecknade skivkontrakt med The Beatles 1962 och som producerade i princip alla av popgruppens låtar, har gått bort 90 år gammal, skriver Billboard.

"Den femte Beatlen" låg bakom 30 listettor i Storbritannien och 23 i USA.

Nyheten om George Martins bortgång rapporteras av flera medier och Beatlestrummisen Ringo Starr skriver om sin forne producent på Twitter:

"Gud välsigne George Martin. Frid och kärlek till Judy och hans familj. All kärlek från Ringo och Barbara. George kommer att bli saknad. Tack för all din kärlek och vänlighet, George".

Utöver The Beatles samarbetade han även med artister som Gerry & The Pacemakers, Ella Fitzgerald och Shirley Bassey.

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 48

Polarpristagare död 86 år

Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt Foto: TT

Den österrikiske dirigenten, cellisten och Polarpristagaren Nikolaus Harnoncourt är död. Han avled på lördagen, 86 år gammal.

Harnoncourt var cellist i Wienersymfonikerna under 1950- och 60-talen och bildade senare ensemblen Concentus Musicus Wien tillsammans med sin hustru Alice Hoffelner, och gjorde därefter internationell karriär som dirigent. Mellan 1972 och 1992 undervisade han även i dirigering vid Mozarteum i Salzburg. 1994 tilldelades han svenska Polarpriset för sin gärning.

SvD väljer musik till Harnoncourts minne.

Annons
X
Annons
X

Bild 4 av 48

Känd amerikansk författare blev 70 år

Pat Conroy

Pat Conroy Foto: AP

Den amerikanske författaren Pat Conroy avled den 4 mars. Han avled i sitt hem i South Carolina på fredagen i sviterna av cancer.

Conroy har skrivit böcker som "The great Santini" (1979) och the "The lords of discipline", varav den senare ligger till grund för filmen "De skoningslösa" från 1983. Men allra mest känd är han kanske för bästsäljaren "Tidvattnets furste" från 1986. Boken blev senare en flerfaldigt Oscarsnominerad film med Barbra Streisand och Nick Nolte i huvudrollerna. Hans sista bok blev "The death of Santini" som kom 2013. Pat Conroy blev 70 år.

Annons
X
Annons
X

Bild 5 av 48

Josefin Nilsson i Ainbusk avled 46 år gammal

Josefin Nilsson

Josefin Nilsson Foto: TT

Artisten Josefin Nilsson, känd från Ainbusk, avled den 29 februari. Josefin Nilsson var medlem i den gotländska popgruppen Ainbusk, som hade en stor hit 1990 med ”Lassie” som skrevs av Benny Andersson och Marie Nilsson-Lind.

Länsteatern på Gotland skriver på sin Facebook-sida:

"Josefin Nilsson, en av de modigaste, vackraste och mest sårbara artisterna har lämnat oss", skriver teaterchefen Thomas Sundström.

"Hon somnade i dag in i sitt hem. Familjen är samlad och vi på teatern har nåtts av det ofattbara budet", fortsätter Thomas Sundström.

2008 uppträdde hon i Melodifestivalen med Ainbusk och låten ”Jag saknar dig ibland”.

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 48

Oscarsnominerad skådis död

George Kennedy.

George Kennedy. Foto: TT

George Kennedy avled den 28 februari.

Kennedy är bland annat känd för sin roll som Ed Hocken i "Den nakna pistolen"-filmerna. Han tog dessutom hem en Oscar i kategorin för bästa manliga biroll för sin medverkan i Stuart Rosenbergs "Rebell i bojor" från 1967.

Han gjorde sin sista roll i "The gambler" (2014), med Mark Wahlberg i huvudrollen.

George Kennedy blev 91 år gammal.

Annons
X
Annons
X

Bild 7 av 48

”Rocky" och ”Shining”-skådis avliden

Den amerikanske skådespelaren Tony Burton är död. Han avled den 25 februari efter en lång tids sjukdom. Burton är mest känd för sin roll som Apollo Creeds tränare Duke i "Rocky"-filmerna. Han spelade även i, bland annat, "The shining" (1980).

Tony Burton blev 78 år.

Annons
X
Annons
X

Bild 8 av 48

Känd filmfotografen död

Foto: TT

Den brittiske filmfotografen Douglas Slocombe avled den 22 februari. Under sin karriär filmade han 80 filmer, däribland tre "Indiana Jones"-filmer, och blev trefaldigt Oscarsnominerad.

"Indiana Jones"-regissören Steven Spielberg beskriver Slocombe, som Bafta-prisades för "The store Gatsby" (1974), "Julia" (1977) och "Betjänten" (1963), som en "bra medarbetare och vacker människa".

– Dougie Slocombe var lättsam, entusiastisk och älskade filmskapande. Harrison Ford var Indiana Jones framför kameran, men med sin smarta grupp var Dougie min hjälte bakom kulisserna under de tre första 'Indy'-filmerna, säger Spielberg till BBC.

Douglas Slocombe blev 103 år gammal.

Annons
X
Annons
X

Bild 9 av 48

Umberto Eco avled 84 år gammal

Umberto Eco

Umberto Eco Foto: Henrik Montgomery/TT

Den italienske filosofen, forskaren och författaren Umberto Eco avled den 19 februari, 84 år gammal.

Som författare blev han känd för den breda publiken med romanen "Rosens namn" som kom ut 1980 och översattes till svenska 1983. Boken sålde i miljontals exemplar och filmatiserades 1986 med Sean Connery i huvudrollen som William av Baskerville och Christian Slater som benediktinermunken Adso.

Umberto Eco föddes i Alessandria i Italien 1932 och har bland annat arbete som professor i semiotik vid universitetet i Bologna.

Han är förutom sitt författarskap känd för att kommentera det politiska och kulturella läget i Italien och resten av världen.

Hans sjunde och sista roman "Numero zero" kom ut 2015 och är en satir över Berlusconis Italien.

Annons
X
Annons
X

Bild 10 av 48

Framgångsrika Harper Lee avled 89 år gammal

Harper Lee

Harper Lee Foto: TT

Författaren Harper Lee avled den 19 februari. Hon skrev den mycket uppmärksammade och prisbelönta romanen ”To kill a mockingbird” (Dödssynden). Harper Lee blev 89 år gammal.

I skuggan av boken enorma försäljningsframgångar, den har sålt i över 40 miljoner exemplar världen över, har Harper Lee fört en mycket tillbakadragen och högst oglamourös tillvaro.

Harper Lee föddes 1926 i den lilla staden Monroeville i USA som det yngsta av fyra barn. Hon drabbades 2007 av en stroke men repade sig. Länge såg "Dödssynden" ut att bli Harper Lees enda utgivna bok. Men 2015 gjorde hon något av en comeback när "Ställ ut en väktare" oväntat gavs ut.

Annons
X
Annons
X

Bild 11 av 48

"Polisskolan"-skådespelare död

George Gaynes

George Gaynes Foto: Wikipedia

Skådespelaren George Gaynes avled den 15 februari, 98 år gammal.

Gaynes är kanske mest känd för sin roll som kommendant Eric Lassard i "Polisskolan"-filmerna, men han spelade även i en lång rad andra filmer och tv-serier, som "Tootsie" (1982) och "Wag the dog" (1997).

Annons
X
Annons
X

Bild 12 av 48

Hon avskydde att kallas feministisk ikon

Gunhild Maria Kyle, avled den 14 februari 2016, var en svensk historiker.

Hon blev 1984 Sveriges första professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet där hon verkade till 1987/1988, varefter hon blev emerita.

Läs mer här: Hon avskydde kallas feministisk ikon.

Annons
X
Annons
X

Bild 13 av 48

Helt popband avled i broolyckan

Viola Beachs Facebooksida

Viola Beachs Facebooksida Foto: AOP

Medlemmarna i det brittiska indiepopbandet Viola Beach och deras manager omkom när deras bil störtade av motorvägsbron i Södertälje den 13 februari. Bandet var på väg från en spelning på festivalen Where's the Music i Norrköping när olyckan inträffade.

Signaler och bommar vid motorvägsbron ska ha fungerat.

"Trots det har personbilen passerat förbi de stillastående köerna, varningsskyltarna, stoppsignalerna och de nedfällda bommarna", står det i SKH:s pressmeddelande.

Annons
X
Annons
X

Bild 14 av 48

Författaren Bodil Malmsten avled 71 år gammal

Bodil Malmsten

Bodil Malmsten Foto: Malin Hoelstad/SvD

Författaren Bodil Malmsten avled den 5 februari efter en tids sjukdom. Hon debuterade 1970 med barnboken "Ludvig åker" och har sedan dess gett ut ett trettiotal titlar i nästan alla genrer: lyrik, dramatik, prosa, noveller, klippböcker, loggböcker samt en personlig instruktionsbok i skrivande.

Hon Augustnominerades för romanen "När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån" och fick en enorm framgång och många nya läsare med sina böcker om franska Finistère där hon bodde 1999–2010.

Diktsamlingen "Det här är hjärtat blev Bodil Malmstens sista bok. Den kom ut i fjol och var hennes första lyriksamling på två decennier.

Bodil Malmsten berättade själv om sin cancer på Twitter i början av 2015. "Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då.

Annons
X
Annons
X

Bild 15 av 48

Deckarälskande mångsysslare död

Bertil Widerberg.

Bertil Widerberg. Foto: TT

Den kulturelle mångsysslaren och deckarexperten Bertil R Widerberg avled den 4 februari.

Widerberg tilldelades Svenska barnboksakademins Eldsjälspris 2006 och var själv upphovsman till Polonipriset för svenska kvinnliga deckarförfattare.

Just deckarlitteraturen låg Bertil R Widerberg varmt om hjärtat. Han grundade deckartidskriften "Jury" 1972 och skrev två egna deckare under pseudonymen Rickard W Berg: "Mord på Stadion" och "Mördaren finns i fjällen".

Men han arbetade även med tv och var bland annat hjärnan bakom SVT-programmet "Mitt i naturen". Och det var på Widerbergs initiativ som Stockholm började uppföra skyltar över stadens litterära miljöer.

Annons
X
Annons
X

Bild 16 av 48

Earth, Wind & Fire-grundare död

Maurice White

Maurice White Foto: Matt Sayles/AP

Maurice White, en av grundarna av det amerikanska soulbandet Earth, Wind & Fire, avled den 3 februari.

Han avled i Los Angeles efter en lång kamp mot Parkinsons. Han fick sin sjukdomsdiagnos 1992 och två år senare tvingades han ställa in turnerandet med bandet, skriver TMZ. Hans tillstånd försämrades under de senaste månaderna.

Bandet har haft stora succéer med låtar som "Boogie Wonderland", "Shining Star" och "September", och har sålt över 90 miljoner album världen över.

White blev 74 år.

Annons
X
Annons
X

Bild 17 av 48

En av musketörerna avliden - hyllas efter sin död

Frank Finlay

Frank Finlay Foto: Tony Timmington / Alamy/AOP

Den brittiske skådespelaren Frank Finlay, som Oscarnominerades för sin roll i "Othello" från 1965, avled 30 januari. Han blev 89 år gammal.

Finlay spelade i "De tre musketörerna" på 1970-talet tillsammans med Oliver Reed, Richard Chamberlain och Michael York. Han vann det brittiska filmpriset Bafta två gånger.

Flera skådespelare hyllade britten på sociala medier efter beskedet om att han gått bort på lördagen. Bland annat kallar Roger Moore honom en "underbar motspelare". De spelade mot varandra i filmen "De vilda gässen" 1978.

Annons
X
Annons
X

Bild 18 av 48

Känd fransk regissör avliden

Foto: AP

Den franske filmskaparen Jacques Rivette avled 29 januari, 87 år gammal.

Rivette var en av den franska nya vågens stora regissörer, som precis som bland andra François Truffaut, Jean-Luc Godard och Agnès Varda kretsade kring tidskriften Cahiers du Cinéma som blev en slags plantskola för den nya strömningen inom fransk film på 1960-talet.

Bland Rivettes filmer märks exempelvis "Paris – öppen stad" (1960), "Céline och Julie gör en båttur" (1974) och "Den sköna satmaran" (1991).

Hans sista film "36 voues du Pic Saint Loup" med Jane Birkin och Sergio Castellitto i rollerna, kom 2009.

Annons
X
Annons
X

Bild 19 av 48

Satte ljud till 60-talets mest kända knarklåt

Marty Balin, Grace Slick, Spencer Dryden, Paul Kantner, Jorma Kaukonen, and Jack Casady.

Marty Balin, Grace Slick, Spencer Dryden, Paul Kantner, Jorma Kaukonen, and Jack Casady. Foto: TT

Paul Kantner, enav grundarna till Jefferson Airplane, en av den psykedeliska rockens stora band, avled 28 januari, 74 år gammal. Bandet är mest känt för genombrottsalbumet ”Surrealistic pillow” med hitsen ”Somebody to love” och ”White rabbit”, som fick en knarkstämpel på sig.

Paul Kantner avled i sviterna av en hjärtattack Han var en av pionjärerna av det psykedeliska soundet som framförallt fick sitt uttryck i Jefferson Airplane.

Läs mer här om Paul Kantner.

Annons
X
Annons
X

Bild 20 av 48

Tuss Hyland avled efter sjukdom

Tuss Hyland med sin make Lennart, 1988.

Tuss Hyland med sin make Lennart, 1988. Foto: Leif R Jansson / TT

Tuss Hyland, hustru till tv-legendaren Lennart Hyland, är död. Enligt en dödsannons i Dagens Nyheter avled hon den 9 januari.

Enligt Expressen bodde Tuss Hyland på ett äldreboende i Stockholm, där hon avled efter en kort tids sjukdom.

– Jag umgicks med henne, en fantastisk dam på alla sätt och vis. Det är naturligtvis tragiskt, säger vännen Ingvar Oldsberg, till Expressen. Tuss och Lennart Hyland vigdes 1950 och var gifta fram till hans död 1993. Året därpå skrev boken "Leva med Lennart Hyland" om deras liv tillsammans. Tuss Hyland blev 88 år.

Annons
X
Annons
X

Bild 21 av 48

80-tals stjärna död i bilkrasch

Colin Vearncombe

Colin Vearncombe Foto: Wikipedia

Colin Vearncombe, med artistnamnet Black, är död. Han blev mest känd för sin låt ”Wonderful life”, som blev en stor hit 1987. Sångaren blev 53 år gammal och dog i följderna av en trafikolycka.

Colin Vearncombes karriär startade 1981 och han hann släppa 14 live- och studioalbum, enligt The Guardian. Men han är mest känd för just ”Wonderful life” och även ”Sweetest smile”.

Colin Vearncombes föddes i Liverpool och tog namnet Black för ”jag tror att ingen skulle ha kommit ihåg mig....människor tittar bara på antalet bokstäver och det gör att de blir dyslektiska.”

Colin Vearncombe var gift med den svenska sångerskan Camilla Griehsel som han träffade i slutet av 1980-talet. De hade tre söner tillsammans och separerade nyligen men fortsatte att bo i samma hus.

Den 12 januari var Colin Vearncombe inblandad i en trafikolycka och ådrog sig svåra skallskador.

Annons
X
Annons
X

Bild 22 av 48

Gudfader-legend avled 94 år gammal

Abe Vigoda

Abe Vigoda Foto: Stephen Chernin/AP

Den amerikanske skådespelaren Abe Vigoda är död. Enligt hans dotter avled Vigoda, 94 år gammal, av naturliga orsaker den 26 januari. Abe Vigoda, som föddes i New York, är mest känd för rollen som Salvatore Tessio i "Gudfadern"-filmerna och som detektiven Phil Fish komediserien "Barney Miller". Han medverkade även i Tom Hanks-filmen "Joe och vulkanen", som trots att den floppade har uppnått kultstatus i USA.

Annons
X
Annons
X

Bild 23 av 48

Regissören Ettore Scola död

Ettore Scola

Ettore Scola Foto: AOP

Den italienske filmregissören Ettore Scola är död. Han avled på tisdagen, 84 år gammal, skriver AFP. – Han var en väldigt fin filmkonstnär, han höll sig på en hög nivå länge, säger filmkritikern Nils Petter Sundgren till TT.

Under mer än tre decennier var Ettore Scola en av de största inom italiensk film och han har bland annat gjort "Vi som älskade varann så mycket", "En alldeles särskild dag" och "Lyxraggaren".

Scolas "En alldeles särskild dag", med Marcello Mastroianni och Sophia Loren, nominerades till en Oscar 1978 och vann en Golden Globe samma år.

Filmkritikern Nils Petter Sundgren minns Scola som en "vänlig man med känsla för den italienska vardagen och samhället".

– Vad tråkigt, men han var en gammal man. Han hade förtroende för sina skådespelare och var också en bra psykolog, säger Sundgren.

Annons
X
Annons
X

Bild 24 av 48

Nestor inom jazzmusiken död

Jazzmusikern Jack Lidström, känd för sitt band Hep Cats, är död. Han avled natten till lördag, 84 år gammal, skriver DN. I dixielandbandet Hep Cats spelade Lidström, som ofta beskrivs som nestorn inom svensk jazzmusik, trumpet och stod för sången. Han medverkade även i filmen "Kvinnan som försvann" från 1949 och i dokumentären "Blåa toner från Söder", som handlade om den hyllade jazzorkestern och dixielandmusiken under 1950-talet.

Enligt Dagens Nyheter är det bara några veckor sedan Hep Cats, under ledning av Jack Lidström, turnerade.

Annons
X
Annons
X

Bild 25 av 48

Omdebatterad regissör avliden

Den ungersk-kanadensiske författaren och skribenten George Jonas är död. Han avled den 10 januari, 80 år gammal, skriver New York Times.

Jonas mest kända verk, "Vengeance: The true story of an israeli counter-terrorist team" från 1984, är grunden till Steven Spielbergs femfaldigt Oscarsnominerade film "München". Boken handlar om vad som hände efter 1972 års massaker vid München-OS då en palestinsk terroristgrupp tillfångatog och dödade elva israeliska idrottare och en tysk polis.

Filmen blev mycket omdebatterad när den kom 2005 och kritiserades för att spä på motsättningar mellan israeler och palestinier.

Annons
X
Annons
X

Bild 26 av 48

Radiolegenden Kjell Alinge död

Kjell Alinge.

Kjell Alinge. Foto: TT

Den legendariske radioprofilen Kjell Alinge avled 19 januari. Han är en av de mest kända radiorösterna genom tiderna och ligger bakom succéer som ”Eldorado” och ”Hemma hos”.

Främst är Alinge känd för programmet "Eldorado", som började sändas 1980. Programmet, vars motto var "nattens nöjen och stjärnornas musik", sändes fram till 1993 för att sedan återkomma.

Annons
X
Annons
X

Bild 27 av 48

Eagles-grundare blev 67 år

Eagles - Joe Walsh, Timothy B. Schmit, Don Henley, Don Felder och Glenn Frey längst till höger.

Eagles - Joe Walsh, Timothy B. Schmit, Don Henley, Don Felder och Glenn Frey längst till höger. Foto: AOP

Glenn Frey, en av grundarna av det amerikanska rockbandet Eagles, har avlidit 67 år gammal. Han avled i New York på måndagen. Eagles var en enorm framgångssaga under 1970-talet och bandet är mest känt för monsterhiten "Hotel California".

I ett uttalande på Eagles hemsida meddelas det att Glenn Frey dog av komplikationer från bland annat akut tjocktarmsinflammation, lunginflammation och ledgångsreumatism.

Frey spelade gitarr och keyboards i Eagles. Han sjöng också på flera hits som bland annat "Heartache tonight" och "Tequila sunrise", skriver Variety. Han var även med och skrev den klassiska låten "Hotel California", 1976.

"Hotel California", gruppens största hit, kom 1976. Då hade Eagles redan släppt fyra storsäljande album och varit med om att etablera en ny musikalisk genre: countryrocken.

Annons
X
Annons
X

Bild 28 av 48

Fransk Nobelpriskandidat avled i sitt hem

Michel Tournier

Michel Tournier Foto: Sophie Bassouls/AOP

Franske författaren Michel Tournier avled den 18 januari i sitt hem i Choisel, strax utanför Paris. Tourniers verk är högt ansedda och 1970 fick han Goncourt-priset, Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris, för sin roman ”Le roi des Aulnes” (”Älvakungen” på svenska).

Hans verk behandlar det fantastiska, han hämtade sin inspiration från traditionell tysk kultur, katolicismen och Gaston Bachelards filosofi. Har vid flera tillfällen nämnts som Nobelpriskandidat.

Annons
X
Annons
X

Bild 29 av 48

Mott the Hoople-trummis död

Mott the Hoople - Pete 'Overend' Watts, Mick Ralphs, Dale 'Buffin' Griffin, Ian Hunter och Verden Allen

Mott the Hoople - Pete 'Overend' Watts, Mick Ralphs, Dale 'Buffin' Griffin, Ian Hunter och Verden Allen Foto: AOP

Dale Griffin, trummis i det legendariska brittiska bandet Mott the Hoople, har dött. Griffin, som led av Alzheimers sjukdom, avled i sömnen i söndags, rapporterar BBC. Han blev 67 år.

Mott the Hoople, som släppte sin första platta 1969, fick sitt stora genombrott. 1972. Då skrev nyligen bortgånge David Bowie låten "All the young dudes" till bandet och det blev en jättehit.

Efter att frontmannen Ian Hunter hoppade av bandet 1974 fortsatte Dale Griffin och några av de andra medlemmarna ett par år till under namnet Mott.

Annons
X
Annons
X

Bild 30 av 48

”Den förste rapparen”

Clarence ”Blowfly” Reid på scen

Clarence ”Blowfly” Reid på scen Foto: AOP

Den amerikanske artisten Clarence "Blowfly" Reid avled 17 januari i sviterna av cancer, 76 år gammal. Blowfly är känd för sina explicita texter inom olika genrer som soul, r'n'b- och hiphop, och han kallas ofta en av de första rapparna. Hans första album "The weird wild world of Blowfly" kom 1971 och det senaste, "Blowfly's punk rock party" kom 2006. I februari släpps även ett album postumt, "77 rusty trombones".

Annons
X
Annons
X

Bild 31 av 48

Alan Rickman - känd filmskurk blev 69 år

Alan Rickman avled den 14 januari. Rickman är i Sverige mest känd för sin roll som professor Snape i Harry Potter-filmerna. Han fick sitt publika genombrott 1988 när han spelade skurkrollen som Hans Gruber mot Bruce Willis i ”Die Hard”.

Andra ondskefulla roller som gjorde Rickman känd var insatsen som sheriffen av Nottingham i filmen ”Robin Hood – Prince of thieves” från 1991 och som Rasputin i HBO-filmen med samma namn från 1995. Men det var på scenen som Rickman inledde sin karriär. Efter att ha utbildat sig på Royal academy of dramatic arts försörjde han sig till en början som påklädare på teatern. Senare fick han anställning som skådespelare på The Royal Shakespeare Company. Några av hans större roller har varit Marcus Antonius mot Helen Mirrens Kleopatra på Olivier-teatern i London och titelrollen i Ibsens ”John Gabriel Borkman” på Abbey Theatre i Dublin. Alan Rickman led av cancer. Han blev 69 år.

Annons
X
Annons
X

Bild 32 av 48

Översättningen av Proust blev hennes magnum opus

Foto: TT

Den 11 januari avled akademiledamoten Gunnel Vallquist, 97 år gammal.     ”Hennes heroiska översättning av Prousts ”På spaning” höjde statusen för en hel yrkesgrupp. Alla översättare har skäl att vara henne tacksamma.”, skrev Kristoffer Leandoer i samband med beskedet. Hon var ledamot av Svenska Akademien sedan 1982.

Annons
X